Fokus

Kanada pokrenula indo-pacifičku strategiju: Plan za suočavanje sa "remetilačkom" Kinom

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

16:16

Kanada pokrenula indo-pacifičku strategiju: Plan za suočavanje sa "remetilačkom" Kinom
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kanada je danas pokrenula novu indo-pacifičku strategiju, obećavajući više resursa za suočavanje sa "remetilačkom" Kinom.

U dokumentu na 26 stranica, Kanada je navela da će pojačati svoje vojno prisustvo u regionu i pooštriti pravila ulaganja, kako bi zaštitila intelektualnu svojinu i sprečila kineska državna preduzeća da sakupe kritične zalihe minerala, preneo je Rojters.

Dugoočekivani plan je nacrt za produbljivanje veza sa brzorastućim regionom od 40 zemalja sa skoro 50 biliona kanadskih dolara (37,4 biliona američkih dolara) ekonomske aktivnosti.

Fokus je, međutim, na Kini u vreme kada su bilateralni odnosi zahladili. Kina je sve više remetilačka globalna sila, navodi se u strategiji.

Ona želi da oblikuje međunarodni poredak u prihvatljivije okruženje za interese i vrednosti koje sve više odstupaju od naših, istaknuto u strategiji.

Navodi se da će Kanada ulagati u pojačano regionalno vojno prisustvo, obaveštajni rad i sajber-bezbednost.

Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procenom današnje Kine, navodi se u strategiji i dodaje da će se u oblastima gde postoji veliko neslaganje, Kanada suprotstaviti Kini.

Komentari (0)

Svet