Fokus

Na marginama susreta Bajdena i Makrona: Večera u Beloj kući inspirisana bojama zastava Francuske i SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2022

-

08:14

Na marginama susreta Bajdena i Makrona: Večera u Beloj kući inspirisana bojama zastava Francuske i SAD
Na marginama susreta Bajdena i Makrona: Večera u Beloj kući inspirisana bojama zastava Francuske i SAD - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u utorak u Vašington, u prvu državnu posetu od kad je funkciju predsednika SAD preuzeo Džo Bajden, koji će ga ugostiti u Beloj kući. Ovo je inače retka državna poseta koja ima za cilj da istakne francusko-američko prijateljstvo, a ne surovu ekonomsku konkurenciju između dve zemlje, naveo je Rojters.

Poseta francuskog predsednika skrenula je pažnju američke i svetske javnosti, ali se na meti medija, pored agendi i teme koje su predviđene za njihove susrete, našli i mnogi drugi detalji koji prate susrete dvojice zvaničnika i njihovih supruga.

Naime, sve je počelo u utorak 29. novembra kada su predsednik Makron i njegova suprugu Brižit dočekani na aerodromu uz sve najveće počasti.

Tanjug/AP

 

Nakon toga, predsednici su se susreli. Takođe, na stotine ljudi prisustovalo je njihovom susretu, a ceremonija koja je organizovana ovim povodom podrazumevala je i vojni pozdrav u kojem je 21 vojnik pucao iz puške.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Dobrodošlicu francuskom predsedniku i njegovoj supruzi, Džozef Bajden je uputio i na Tviteru.

Makron se inače u sredu sastao i sa potpredsednicom Kamalom Haris u sedištu NASA u Vašingtonu, ističući američko-francusku saradnju u svemiru, a potom se zaustavio na Arlingtonskom groblju.

Tanjug/AP

 

U sredu uveče, Bajdenovi i Makronovi su večerali u Fiola Mare, italijanskom restoranu sa morskim plodovima na obali Džordžtauna, dok je u četvrtak uveče, nakon sastanka u Ovalnoj sobi, oranizovana i svečana večera koju je lično organizovala Džili Bajden.

Jastog na puteru, govedina sa marmeladom i tri vrste američkog sira nalaze se na meniju namenjenom francuskom gostu koji se ovih dana nalazi u Americi.

Tanjug/AP

 

Makronu će kao počasnom gostu, na crveno-belo-plavoj državnoj večeri biti poslužena i torta koja je napravljena od narandže, pečene kruške i krem sladoled, prenosi AP.

Tanjug/AP

 

Inače, ovaj meni su osmislili prva dama Džili Bajden i kuvari koji rade u Beloj kući. Oni su kreirali sve - od menija koji će biti služen tokom večere do zabave i dugih detalja koji su pratili večeru.

Tanjug/AP

 

"Dizajn ove večere inspirisan je zajedničkim bojama naših zastava, crveno-belom i plavom, i našim zajedničkim vrednostima, slobodom i demokratijom, jednakošću i zajedništvom. Oni čine osnovu na kojoj je izgrađeno naše trajno prijateljstvo", rekao je Bajden.

Za zdravice će biti posluženo američko penušavo vino servirano u srebrnim posudama za francuski šampanjac.

Tanjug/AP

 

Prva dama, koja je razgovarala sa novinarima pre nego što im je predstavljeno kako će večera izgledati, poručila je da lično učestvovala u kreiranju ove večere, i da je sve to činila po uzoru na svoju majku. Kako je obajsnila, njena majka bi uvek postavila fin porcelan, zapalila sveće i savila cveće u vazi nezavisno od toga šta bi bilo bilo na porodičnom meniju.

Tanjug/AP

 

"Čak i kada smo imali zamrznute riblje štapiće, sve je izgledalo lepo. Naučila sam da postavljanje stola može da predstavlja čin ljubavi", rekla je ona pre nego što je novinarima uopšte bilo dozvoljeno da vide kako će izgledati večera.

Tanjug/AP

 

Sekretar Bele kuće Karlos Elizondo, koji je radio za Bajdenove više od decenija, rekao je novinarima da je domaćinima najvažnije "da se gosti osećaju prijatno i kao kod kuće".

Tanjug/AP

 

Sjajna večera sa crnim kravatama organizovana je u zagrejanom paviljonu na Južnom travnjaku koji može da okupi oko 300 gostiju. Gosti su sedeli za stolovima prekrivenim tamnoplavim svilenim tkaninama i ukrašenim crvenim svećama i aranžmanima od crvenog, belog i plavog cveća, uključujući ruže i perunike, zvanični cvet Francuske. Tokom večernje zabave nastupao je dobitnik Gremija Džon Batiste.

I gosti iz Francuske su brižljivo isplanirali dolazak u SAD. Makron i njegova supruga domaćinima su spremili poklone koji su pažljivo prilagođeni ukusu američkih domaćina, među kojima su LP ploča i CD originalnog saundtreka za film iz 1966. "Jedan čovek i jedna žena", koji su Bajdenovi gledali na svom prvom izlasku, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Komentari (0)

Svet