Fokus

Nastavljena evakuacija na ostrvu Java, vulkan Semeru i dalje izbacuje gust dim

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

08:07

Nastavljena evakuacija na ostrvu Java, vulkan Semeru i dalje izbacuje gust dim
Nastavljena evakuacija na ostrvu Java, vulkan Semeru i dalje izbacuje gust dim - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poboljšani vremenski uslovi omogućili su danas spasiocima da nastave napore za evakuaciju i potragu za mogućim žrtvama posle erupcije vulkan Semeru na indonežanskom ostrvu Java.

Vulkan Semeru u okrugu Lumajang u provinciji Istočna Java izbacivao je u nedelju gust pepeo na više od 1.500 metara u visinu, sela i obližnji gradovi bili su prekriveni padajućim pepelom, ali nema izveštaja o povređenima ili žrtvama, preneo je AP.

Stotine spasilaca raspoređeno je danas u najteže pogođenim selima Sumbervuluh i Supiturang, gde su kuće i džamije do krova zatrpane tonama vulkanskih ostataka.

Do erupcije vulkana Semeru došlo je u nedelju ujutru po lokalnom vremenu, a evakuisano je blizu 2.000 ljudi iz oblasti oko vulkana.

Međutim, mnogi od njih vratili su se danas kako bi sačuvali stoku i pokušali da zaštite svoju imovinu.

Povećana vulkanska aktivnost juče popodne navela je vlasti da pozovu ljude da se drže najmanje osam kilomatara dalje od vulkana, jer se izlivala lava. Semeru, poznat i kao "Velika planina", najviši je vulkan na Javi sa 3.676 metara visine i jedan je od najaktivnijih.

Poslednji put je eruptirao pre tačno godinu dana, kada je poginulo najmanje 50 ljudi. Erupcija je usledila nakon niza zemljotresa na zapadu ostrva Java, koje se nalazi oko 640 kilometara istočno od Džakarte, glavnog grada Indonezije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet