Fokus

Pokušaj stabilizacije odnosa: Delegacija SAD na viskom nivou otputovaće u Kinu naredne semice

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2022

-

21:42

Pokušaj stabilizacije odnosa: Delegacija SAD na viskom nivou otputovaće u Kinu naredne semice
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

 Američka delegacija na visokom nivou otputovaće u Kinu naredne sedmice nakon nedavnih razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena sa predsednikom Kine Si Đinpingom i pripremiti posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Kini početkom sledeće godine, saopštio je danas Stejt department.

Saopštenje iz SAD usledilo je nakon komentara visoko rangiranog zvaničnika Bele kuće da Kina želi da stabilizuje odnose sa SAD u kratkom roku dok se suočava sa izazovima na planu domaće ekonomije i povlačenjem u Aziji zbog njene dominantne diplomatije, preneo je Rojters.

Pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Daniel Kritenbrink i viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za Kinu i Tajvan Lora Rozenberger će boraviti u Kini, Južnoj Koreji i Japanu od 11. do 14. decembra, naveo je Stejt department u saopštenju.

Bajden i Si su razgovarali o Tajvanu i Severnoj Koreji na marginama samita G20 u Indoneziji sredinom novembra i obećali su da će češće komunicirati.

Stejt department je saopštio da će poseta delegacije uslediti kako bi se nastavilo odgovorno vođenje konkurencije između dve zemlje i istraživanje potencijalnih oblasti saradnje, a takođe i postavili temelji za Blinkenovu posetu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet