Fokus

Institut za proučavanje rata: Belorusija omogućava Rusiji prostor za napade na Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews

12/12/2022

-

19:03

Institut za proučavanje rata: Belorusija omogućava Rusiji prostor za napade na Ukrajinu
Institut za proučavanje rata: Belorusija omogućava Rusiji prostor za napade na Ukrajinu - Copyright Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Institut za proučavanje rata je naveo da ruski zvaničnici smatraju da bi beloruske kopnene snage mogle da uzmu učešće u ruskoj invaziji na Ukrajinu. U svom poslednjem izveštaju, Institut stavlja fokus na belorusku podršku ruskoj invaziji i na pritisak koji Moskva vrši na Minsk da se u većoj meri uključi u rat.

Međutim, ovaj tink tenk navodi da je malo verovatno da će beloruske trupe ući u Ukrajinu u bliskoj budućnosti. Sugeriše se da bi takav potez Belorusije mogao da posluži za odvraćanje pažnje, odnosno da se određene ukrajinske snage pregrupišu i odvuku sa nekih linija fronta.

Predsednik Aleksandar Lukašenko je ponudio teritoriju Belorusije ruskim snagama u prvim fazama invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru ove godine. Minsk je ponudio kopnene linije komunikacije ruskim oružanim snagama i tokom njihovog neuspešnog napada na Kijev, kao i tokom povlačenja tih snaga iz Ukrajine.

Institut za proučavanje rata je zaključio da Belorusija u osnovi podržava ruske akcije i da omogućava ruskim snagama kopneni i vazdušni prostor za napade na Ukrajinu visokopreciznim oružjem.

Komentari (0)

Svet