Fokus

Vrhovni sud u Iranu prihvatio žalbu kurdskog repera na smrtnu kaznu

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

00:03

Vrhovni sud u Iranu prihvatio žalbu kurdskog repera na smrtnu kaznu
Vrhovni sud u Iranu prihvatio žalbu kurdskog repera na smrtnu kaznu - Copyright Twitter.com/@arminarefi

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Irana prihvatio je danas, zbog nedostataka u istrazi, žalbu kurdskog repera Samana Sejdija Jasina na smrtnu kaznu na koju je prethodno osuđen i istrovremeno odbio žalbu Muhameda Kabadlua, drugog osuđenog na smrtnu kaznu.

Vrhovni sud je prvobitno saopštio da prihvata žalbe i Jasina i Kabadlua, ali je u naknadnom saopštenju Vrhovnog suda koje je prenela iranska agencija Mizan navedeno da je prihvaćena samo Jasinova žalba, prenosi Rojters.

Kurdski muzičar Jasin, koji često repuje o socijalnoj nejednakosti, represiji i nezaposlenosti, bio je osuđen na smrtnu kaznu zbog navodnog pokušaja ubistva pripadnika bezbednosnih snaga, paljenje kante za smeće i tri pucnja u vazduh tokom protesta u Iranu.

Jasin je negirao ove optužbe, a njegova majka je prošle nedelje objavila video apel za spas života svog sina, rekavši da "nigde na svetu ljudima ne oduzimaju život zbog kante za smeće".

Talas protesta zapljusnuo je Iran posle smrti Mahse Amini, kurdske devojke koja je 16. septembra pod nerazjašnjenim okolnostima preminula u pritvoru iranske moralne policije, gde je bila zatočena zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Njena porodica tvrdi da su je policajci pretukli i da je to bio uzrok smrti, što vlasti poriču.

Komentari (0)

Svet