Fokus

Napad na Kapitol: Tužioci razmatraju nagodbe sa delom optuženih

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

23:53

Napad na Kapitol: Tužioci razmatraju nagodbe sa delom optuženih
Napad na Kapitol: Tužioci razmatraju nagodbe sa delom optuženih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Federalni tužioci razmatraju moguće nagodbe za izjašnjavanje o krivici sa grupom optuženih za nasilni upad u zdanje Kapitola početkom januara optuženih za povezanost sa desničarskim pokretom Čuvari zakletve (Oath Keepers), rečeno je tokom sudskog pretresa povodom tog slučaja.


Naime, tužiteljka Ketrin Rakoci rekla je pred sudom da su američke vlasti pokrenule raspravu o mogućim sporazumima o priznanju krivice za najmanje 12 od 16 optuženih koji su povezani sa tim desničarskim pokretom.

Inače, ta organizacija je usredsređena na uključivanje u svoje redove aktuelnog i bivšeg vojnog, policijskog osoblja, kao i osoblja hitnih službi, preneo je Glas Amerike.

Nevladina organizacija Južni pravni centar za siromaštvo tu organizaciju označava jednom od najvecih radikalnih antivladinih grupa u Sjedinjenim Državama.

profimedia

 

Tri okrivljene osobe koje su označene kao pripadnici te desničarske organizacije izjasnile su se o krivici po optužbama za pobunu i dogovorili saradnju sa istražiteljima.

U odvojenom pretresu pred federalnim sudom u Vašingtonu, Metju Karl Mazoko, iz San Antonija u američkoj državi Teksas, priznao je krivicu za nasilnicko ponašanje u zdanju Kapitola. U sudskim dokumentima zaveden je kao osoba koja je na profilu drušvene mreže Fejsbuk postavio fotografiju pred sedištem američkog Kongersa - uz potpis: "Kapitol je naš". Takođe, uočljiv je na video snimcima među masom koja je provalila u unutrašnjost sedišta američke zakonodavne vlasti.

Izricanje presude Mazoku zakazano je za 4. oktobar.

Pet osoba je preminulo uključujući i policajca koji je obezbeđivao Kapitol, kada su stotine pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa upale zdanje u kom se nalazi američki Kongres pokušavajući da zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prošlog novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet