Fokus

Etiopija uvodi let do Tigraja, mesec dana nakon potpisivanja mirovnog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

12:42

Etiopija uvodi let do Tigraja, mesec dana nakon potpisivanja mirovnog sporazuma
Ethiopian Airlines - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Etiopski državni avioprevoznik Etiopijan erlajns od sutra će ponovo leteti do Mekelea, glavnog grada ratom razorenog severnog regiona Tigraja, što je prvi komercijalni let do tog grada u poslednjih 18 meseci, navodi se u saopštenju avio-kompanije.

Saopštenje je objavljeno dan nakon što je delegacija vladinih zvaničnika i šefova javnih preduzeća posetila Mekele kako bi razgovarala o primeni mirovnog sporazuma, koji je potpisan prošlog meseca, prenosi Rojters.

"Nastavak ovih letova omogućiće porodicama da se ponovo ujedine, olakšaće obnavljanje komercijalnih aktivnosti, stimulisati turizam i doneti mnogo više mogućnosti koje će služiti društvu“, rekao je izvršni direktor Etiopian erlajnsa Mesfin Tasev, koji je bio deo delegacije koja je posetila Mekele.

Turistička agencija u Adis Abebi saopštila je da je prvi let za Mekele bio u potpunosti rezervisan u roku od nekoliko sati od objave u medijima.

Sporazumom je okončana dvogodišnja borbe između Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) i provladinih snaga u koje su bile uključene regionalne milicije i vojska susedne Eritreje, odneo je veliki broj ljudskih života i primorao više od dva miliona ljudi da napuste svoje domove i krenu u izbeglištvo na ivici gladi.

Dve strane su u novembru potpisale mirovni sporazum u Južnoj Africi koji podrazumeva prekid neprijateljstava i nesmetanu pomoć Tigraju, ali i razoružavanje pobunjeničkih boraca TPLF i ponovno uspostavljanje savezne vlasti u ovom regionu na severu Etiopije.

 

Komentari (0)

Svet