Fokus

Poslanici senegalskog parlamenta osuđeni na šest meseci zatvora zbog napada na koleginicu

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

15:48

Poslanici senegalskog parlamenta osuđeni na šest meseci zatvora zbog napada na koleginicu
Poslanici senegalskog parlamenta osuđeni na šest meseci zatvora zbog napada na koleginicu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Senegalu osudio je danas dvojicu poslanika na kazne od po šest meseci zatvora zbog napada na trudnu koleginicu u parlamentu tokom žustre parlamentarne rasprave koja je prerasla u opštu tuču.

Poslanici Amadu Niang i Masata Samb iz opozicione stranke PUR će pored zatvorske kazne morati da plate 7.674 evra napadnutoj poslanici Ejmi Endiaje Gnibi iz vladajuće koalicije Beno Bok Jakar, prenosi Rojters.

Parlamentarna rasprava od 1. decembra koju je prenosila televizija je šokiranim gledaocima umesto debate o budžetu prikazala nasilje i tuču poslanika. 

Poslanik Samb je ošamario poslanicu Gnibi, a ona je na njega bacila stolicu. Poslanici opozicije su u trenu oborili Gnibi na zemlju, a poslanik Niang ju je šutnuo u stomak.

Tuča u parlamentu je pogoršala već napetu političku situaciju u Senegalu. Vladajuća partija je na parlamentarnim izborima u julu 2022. godine izgubila komotnu većinu, a analitičari tumače taj rezultat kao rast nezadovoljstva građana predsednikom Makijem Salom, koji vlada od 2012. godine.

Komentari (0)

Svet