Fokus

Turska i SAD započinju akciju protiv grupe koja je kontrolisala novac Islamske države

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

22:34

Turska i SAD započinju akciju protiv grupe koja je kontrolisala novac Islamske države
Turska i SAD započinju akciju protiv grupe koja je kontrolisala novac Islamske države - Copyright Tanjug/AP/Baderkhan Ahmad

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo finansija saopštilo je danas da će zajedno sa Turskom preuzet zajedničku akciju protiv mreže ljudi za koju kaže da je igrala ključnu ulogu u upravljanju novcem i distribuciji i transferima novčanih sredstava za pripadnike militantne grupe Islamska država koja je aktivna u Iraku i Siriji.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je imovina sedam pojedinaca ili pravnih lica uključenih u finansiranje grupe zamrznuta, a američko ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su četiri osobe i dva pravna entiteta u Turskoj stavljeni pod sankcije SAD, prenosi Rojters.

Šef mreže protiv koje je danas pokrenuta akcija Brukan al-Hatuni pomagao je u finansiranju Islamske države u Iraku pre nego što se preselio u Tursku 2016. godine, gde je pomagao u transferima sredstava od donatora iz zemalja Arapskog zaliva i distribuirao milione dolara za grupu, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Kako navodi agencija, Islamska država izabrala je novog kalifa, odnosno vođu, Abu al-Huseina al-Huseinija al-Kuraišija, nakon što se njen prethodni lider razneo eksplozivom u oktobru, za vreme opsade bivših antivladinih pobunjenika u Siriji.

SAD su u maju prethodne godine uvele sankcije pripadnicima mreže finansijskih posrednika Islamske države koji rade u Indoneziji, Siriji i Turskoj.

Komentari (0)

Svet