Fokus

Porodica policajca koji je nastradao na Kapitolu tužila Trampa

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2023

-

09:49

Porodica policajca koji je nastradao na Kapitolu tužila Trampa
Donald Tramp - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Porodica policajca Brajana Siknika, koji je preminuo nakon nereda 6. januara 2021. godine na Kapitolu u Vašingtonu, tužila je bivšeg predsednika Donalda Trampa da je posredno odgovoran za njegovu smrt, jer je, kako tvrde, podsticao svoje pristalice na nasilje tog dana, preneo je Rojters.

Tužba je podneta pred američkim Okružnim sudom u Vašingtonu u ime porodice policajaca Brajana Siknika, koji je umro u 43. godini nakon nekoliko moždanih udara 7. januara.

Islednik je naveo da Siknik nije pretrpeo nikakve povrede tokom napada na Kapitol, gde su tog dana kongresmeni potvrđivali rezultate predsedničkih izbora, ocenjujući da je Siknikova smrt nastupila prirodno, ali je dodao da su nasilni događaji dan ranije "igrali ulogu u njegovom zdravstvenom stanju".

"Optuženi Tramp je namerno okupio veliki broj ljudi i naložio im da napadnu Kapitol i sve one koji su im se suprotstavili. Usledilo je nasilje, povrede, koje je, takođe, zadobio policajac Siknik.

Njegova smrt je posledica reči i ponašanja optuženog Trampa", navodi se u tužbi.

U tužbi se Tramp optužuje i za narušavanje Siknikovih građanskh prava, za napad i nemar, pa se traži 10 miliona dolara odštete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet