Fokus

Holandija će pozvati ambasadora Irana na razgovor zbog pogubljenja demonstranata

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

18:00

Holandija će pozvati ambasadora Irana na razgovor zbog pogubljenja demonstranata
Holandija će pozvati ambasadora Irana na razgovor zbog pogubljenja demonstranata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Holandije Vopke Hoekstra saopštio je danas da će vlada te zemlje pozvati iranskog ambasadora na razgovor, drugi put za mesec dana, kako bi izrazila duboku zabrinutost zbog pogubljenja demonstranata.

„Zgrožen sam užasnim pogubljenjima demonstranata u Iranu. Pozvaću iranskog ambasadora kako bi podvukao našu ozbiljnu zabrinutost i pozivam zemlje članice EU da učine isto“, naveo je Hoekstra u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Šef holandske diplomatije je istakao da pogubljenja ukazuju na potrebu da Evropska unija uvede strože sankcije Iranu od onih koje se trenutno razmatraju.

Iran je juče obesio dvojicu muškaraca zbog navodnog ubistva pripadnika bezbednosnih snaga tokom protesta širom zemlje koji su usledili nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini, koja je preminula u pritvoru, pošto ju je prethodno privela iranska policija za moral, zbog nepravilnog nošenja hidžaba, tradicionalne islamske marame.

Holandija je takođe prošlog meseca pozvala iranskog ambasadora u Hagu na razgovor kako bi uložila protest zbog prethodnih pogubljenja demonstranata. 

Komentari (0)

Svet