Fokus

Blinken: Nastojaćemo da sprečimo da takmičenje s Kinom preraste u sukob

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

07:43

Blinken: Nastojaćemo da sprečimo da takmičenje s Kinom preraste u sukob
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinekn izjavio je da je Kina "najveći zajedniči strateški izazov" za Vašington i Tokio, kao i njihove saveznike, i da će SAD nastojati da spreče da takmičenje sa Kinom preraste u sukob.

"Japanske kolege i mi se slažemo da je Kina najveći zajednički strateški izazov sa kojim se suočavamo mi, kao i naši saveznici i partneri", naveo je Blinken na zajedničkoj konferenciji sa japanskim ministrom spoljnih poslova Jošimasom Hajašijem i japanskim ministrom odbrane Jasukazuom Hamadom.

On je dodao da SAD pozdravlja obećanje Japana da će udvostručiti potrošnju novca na odbranu do 2027. godine.

"Time će Tokio da podtskne još bližu saradnju sa SAD", istakao je Blinken, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Vašington i Tokio stoje zajednički uz Ukrajinu protiv ruskog napada.

"U susret ovim, ali i ostalim izazovima, danas smo razgovarali o načinima da produbimo našu saradnju, uključujući i jačanje bilateralnih odnosa", rekao je Blinken.

Blinken takođe ističe i da "Vašington nastoji da spreči da takmičenje sa Pekingom preraste u konflikt".

"Ne tražimo sukob, odgovorno se ponašamo u tom rivalstvu, ali ćemo se takmičiti snažno i truditi se da održimo linije komunikacije otvorenim i sve što možemo kako bismo sprečili da ovo rivalstvo preraste u sukob", istakao je američki državni sekretar.

Na američko-japanskom sastanku je bio i američki ministar odbrane Lojd Ostin. 

Komentari (1)

Ramamti Ezer

12.01.2023 13:54

Ove usijane glave nikako da shvate da bilo koji čovek koji danas vlada na ovoj planeti, vlada da upropasti i maksimalno nanese štetu drugim ljudima. Nikakva dobrobit od političara, jer sve i da hoće da učine neko dobro, njihovi postupci ih demantuju. Mudri Solomon koji je i sam bio sposoban državnik i diplomata, shvatio je ovu činjenicu pre oko 3000 god. Današnje političko i vojno rukovodstvo u svetu, to nikako da shvati. Zato ovaj svet sve više tone u sunovrat i ide svome zasluženom kraju u Božjem svetom ratu Armagedonu-

Svet