Fokus

Gutereš: Odgovornost za nastavak pregovora o denuklearizaciji na Pjongjangu

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

20:18

Gutereš: Odgovornost za nastavak pregovora o denuklearizaciji na Pjongjangu
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Antonio Gutereš rekao je danas da za obnovu razgovora koji bi rezultirali odustajanjem Pjongjanga od programa nuklearnog naoružanja odgovornost leži na Severnoj Koreji.

"Na DNRK je obaveza da ispoštuje svoje međunarodne obaveze i vrati se za pregovarački sto", rekao je Gutereš.

Misija Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar Guterešove izjave.

U novembru prošle godine je ministar spoljnih poslova Severne Koreje optužio Gutereša da je stao na stranu Sjedinjenih Država i da nije održao nepristrasnost i objektivnost.

Kina je prošle godine rekla da je ključ za rešavanje pitanja severnokorejskih balističkih raketa i nuklearnih programa u rukama SAD, pozivajući Vašington da pokaže "više iskrenosti i fleksibilnosti", ako želi napredak u pregovorima.

UN su 2006. godine uvele sankcije Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Takozvani šestostrani pregovori o denuklearizaciji – između Severne Koreje, Južne Koreje, Kine, Sjedinjenih Država, Rusije i Japana – zaustavljeni su 2009. godine.

Razgovori između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa 2018. i 2019. takođe nisu bili uspešni.

Kina i Rusija su se od tada zalagale za ublažavanje sankcija UN u humanitarne svrhe i u više navrata pozivale Pjongjang da se vrati pregovorima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet