Fokus

Katar i UAE: Svetu će još dugo biti potreban prirodni gas

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

11:33

Katar i UAE: Svetu će još dugo biti potreban prirodni gas
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Svetu će još dugo biti potreban prirodni gas i nephodno je više investicija da bi se osigurala sigurnost snabdevanja i pristupačne cene energenata tokom globalne energetske tranzicije, saopštili su danas ministri energetike Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saad al-Kabi i Suhail al-Mazrui.

Na Globalnom energetskom samitu Atlantskog saveta u Abu Dabiju, ministar energetike Katara Saad al-Kabi je rekao da je blaga zima u Evropi oborila cene gasa, ali da će nestabilnost cena "trajati neko vreme", s obzirom na to da veća količina energenata neće stići na tržište do 2025. godine.

"Pitanje je šta će se desiti kada Evropa bude htela da napuni svoja skladišta gasa za ovu i sledeću godinu," upozorio je al-Kabi, prenosi Rojters.

Ruski gas će se na kraju vratiti u Evropu, zaključio je al-Kabi. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui  saglasio se sa tvrdnjom al-Kabija da će "gas biti sa nama još veoma dugo vremena."

Što više energije iz obnovljivih izvora, to će više investicija biti potrebno u gas kao osnovni izvor snabdevanja, naglasio je al-Mazrui. Prema njegovim rečima, energetska strategija mnogih zemalja je nejasna, pošto ne sklapaju dugoročne ugovore o snabdevanju gasom sa prozvođačima i dobavljačima.

Ta nesigurnost utiče na energetsku industriju koja posledično ne može da finansira razvoj i nove kapacitete, zaključio je al-Mazrui. Katar je jedan od najvećih svetskih proizvođača tečnog naftnog gasa, a Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od ključnih zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet