Fokus

Zabeleženi poslednji trenuci iz aviona koji se srušio u Nepalu? Internetom kruži uznemirujući snimak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2023

-

12:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Spasioci iz Nepala su danas nastavili potragu za osobama koje se i dalje vode kao nestale, nakon što se u nedelju u toj državi srušio avion "Jeti erlajnsa" tipa ATR-72. Dok zvaničnici kažu da je malo vereovatno da će u zastrašujućoj nesreći biti preživelih, internetom kruži snimak za koji se tvrdi da ga je načinio jedan od putnika uživo prenoseći poslednje trenutke pre nesreće putem Fejsbuka.

Neposredno pred sletanje avion sa 72 putnika srušio se kod grada Pokara u nedelju. Broj poginulih do sada je narastao na 70, nakon što su spasioci danas pronašli još dva tela. Zvaničnici kažu da je malo vereovatno da ima preživelih.

Nakon nesreće internetom je počeo da kruži snimak za koji se tvrdi da je nastao u poslednjim trenucima pred pad aviona. Naime, jedan od putnika je nekoliko desetina sekundi pre pada prenosio na internetu ono što se u tom trenutku dešavalo u avionu.

Associated Press • Euronews Serbia

Na uznemirujućem snimku se vidi prizor kroz prozor, ali onda nastaje metež i na kraju snimka se vidi plamen.

Crne kutije će možda dati odgovor zašto se avion srušio

Prema pisanju Rojtersa, spasioci su danas otkrili dve crne kutije iz srušenog aviona.

Podaci sa snimača glasa u pilotskoj kabini i snimača podataka o letu, mogli bi da pomognu istražiteljima da utvrde šta je izazvalo pad aviona ATR-72 kod grada Pokar.

Zvaničnik aerodroma u Katmanduu, Teknat Sitaula, rekao je da su crne kutije u dobrom stanju, "bar gledano spolja".

Spasioci, koji su danas nastavili potragu, pronašli su tela još dve žrtve, dok će za preostale dve nestale osobe biti nastavljena sutra.

Proglašen dan žalosti

U avionu, koji je išao od glavnog grada Katmandua ka Pokari, bilo je 57 nepalskih državljana, pet indijskih, četiri ruska, dva južnokorejska i po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske. Među putnicima su bile i tri bebe i troje dece.

Zvaničnik lokalne policije rekao je za Rojters da je potraga, koja je zaustavljena zbog mraka u nedelju uveče, jutros nastavljena.

"Izvadićemo pet tela iz klisure koja nisu izvađena i potražiti preostala četiri koja nedostaju. Preostala 63 tela su poslata u bolnicu", rekao je policijski zvaničnik.

profimedia

 

U Nepalu je za danas proglašen dan žalosti zbog tragedije, a formiran je tim eksperata koji će istražiti nesreću i ukazati na mere kako bi se izbegli ovakvi incidenti ubuduće.

Vlasti su saopštile da će tela poginulih biti predata porodicama nakon identifikacije i istrage.

Nepal poznat po velikom broju avio-nesreća

Nepal je ozloglašen po velikom broju avio-nesreća, a ovo je po broju stradalih najveća nesreća u poslednjih 30 godina.

Od 2000. godine 350 ljudi je poginulo u različitim vazduhoplovnim nesrećama bilo da su u pitanju nesreće sa helikopterima ili avionima.

Nepal je poznat po teškim uslovima za letenje kao što je slaba vidljivost, loše vreme i planinska topografija.
U Nepalu se nalazi osam od 14 najviših planina, uključujući i Mont Everest, gde česte iznenadne promene vremena mogu da stvore opasne uslove za letenje. Sve ovo doprinelo je reputaciji zemlje kao ozloglašenog mesta za avijaciju.

Ipak, tokom jučerašnje tragedije, vreme je bilo vedro.

Preporuka za vas

Komentari (1)

zoro

16.01.2023 14:22

Izgleda kao greska posade tokom sletanja u otezanim uslovima (neizvuceni flapsovi, pogresan proracun brzine sletanja na velikoj visini aerodroma isl) pa je brzina aviona verovatno pala ispod tzv brzine stalla. U tom slucaju avion izgubi uzgon i samo se “prevali” preko krila i padne kao kamen, i jedan snimak sa zemlje prikazuje upravo to.

Svet