Fokus

Nominacije za novog premijera Novog Zelanda najkasnije do subote

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

13:37

Nominacije za novog premijera Novog Zelanda najkasnije do subote
Džasinda Ardern, aktuelna premijerka Novog Zelanda - Copyright Tanjug/AP/Mark Mitchell/New Zealand Herald

veličina teksta

Aa Aa

Kandidature za naslednika Džasinde Ardern na mestu premijera Novog Zelanda moraju biti podnete do subote u 9 ujutru, pre glasanja rukovodstva u nedelju, rekao je danas Rojtersu zvaničnik Laburističke partije zadužen za proceduralna pitanja.

Ardern (42), saopštila je u četvrtak da "nije više u stanju" da nastavi da vodi zemlju i da će se povući najkasnije početkom februara kao i da neće tražiti ponovni izbor.

Popularnost njene stranke, laburista, prema anketama objavljenim pre izjave Ardern je pala na 31,7 odsto dok  poziciona Nacionalna partija Novog Zelanda prema tom istraživanju ima podršku od 37,2 odsto ispitanika, navodi britanska agencija.

Još nije poznato ko bi mogao da bude naslednik premijerke i analitičari ukazuju na nekoliko ministara kao moguće kandidate za tu funkciju. Ardern je saopštila medijima danas da namerava da ostane neutralna tokom izbora i da je najvažnije da ceo proces prođe regularno.

Ako kandidat ne bude uspeo da obezbedi dve trećine glasova na sastanku stranačkog tela u nedelju, o izboru lidera odlučivaće šire članstvo. Šef laburista Dankan Veb naveo je u saopštenju da kandidat mora da ima podršku najmanje sedam poslanika da bi bio nominovan i da nominacija mora biti primljena pre isteka roka.

Pobednik će biti premijer do sledećih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 14.oktobar, dok  mandat premijerke Ardern ističe najkasnije 7. februara, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet