Fokus

Svet osuđuje teroristički napad u Jerusalimu, a u Palestini slavlje: Napadač jurio ljude koji su hteli da pobegnu

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2023

-

09:57

Svet osuđuje teroristički napad u Jerusalimu, a u Palestini slavlje: Napadač jurio ljude koji su hteli da pobegnu
Svet osuđuje teroristički napad u Jerusalimu, a u Palestini slavlje: Napadač jurio ljude koji su hteli da pobegnu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U terorističkom napadu na sinagogu u naselju Neve Jakov u Jerusalimu poginulo je sedam ljudi, 10 je povređeno, a napadač je 21-godišnji Palestinac poreklom iz istočnog Jerusalima, Alkam Khairi. Uhapšeno je i još 15 mlađih muškaraca koji su se nalazili u kući napadača.

Kako navodi policija, Khairi, koji je ubijen, nije imao nikakve veze sa poznatim terorističkim organizacijama i njihovim ćeljama pre napada, prenosi Jerusalim post.

Policija dodaje da je Khairi u petak pucao iz vatrenog oružja na ljude koji su izlazili iz sinagoge Ateret Avraham nakon molitve.

Novi teroristički napad

Do nove pucnjave došlo je ispred arheološkog nalazišta Davidov grad u Jerusalimu. Dve osobe su povređene, a napadača je ubila policija.

Nakon što je ušao i napao ljude u sinagogi, napadač je, prema navodima očevidaca, počeo da juri za ljudima koji su pokušavali da pobegnu.

Zatim je pokušao da pobegne sa lica mesta automobilom i pucao u pravcu izraelskih policajaca, koji su odgovorili paljbom i ubili ga, saopštila je policija.

"Videli smo ženu i četiri muškarca kako leže na putu. Zadobili su prostrelne rane i nisu davali znake života. Mogli smo samo da potvrdimo njihovu smrt", rekao je bolničar Fadi Dekidek.

Dodaje da je troje ranjenih, uključujući 70-godišnju ženu u kritičnom stanju i da su evakuisani u bolnicu Hadasa na planini Skopus.

Palestinci slavili zbog napada

Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze slavili su sinoć zbog terorističkog napada kod sinagoge u Jerusalimu, u kome je poginulo sedam ljudi, a najmanje troje ranjeno, prenosi "Times of Israel".

Slavlje je proteklo uz vatromet, pucnjavu u vazduh, trubljenje automobilskih sirena, pevanje pesama i slatkiše, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska pojačava snage na Zapadnoj obali

"Na osnovu procene situacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), odlučeno je da se divizija u Judeji i Samariji na Zapadnoj obali pojača dodatnim bataljonom", saopštila je vojska.

Osim toga, i palestinske frakcije pozdravile su napad u Jerusalimu ocenjujući da je to "prirodan odgovor na izraelske zločine", kao i da su Palestinci u istočnom Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze ujedinjeni u borbi protiv Izraela, piše "Jerusalem post".

Portparoli Hamasa pozdravili su napad u naselju Neve Jakov i pozvali na jačanje otpora Izraelu.
Portparol Hamasa Mohamed Hamade izjavio je da je napad u Jerusalimu prirodan odgovor na, kako je naveo, "masakr u Dženinu“, gde je u raciji izraelske vojske u izbegličkom kampu u četvrtak ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

"Naš narod ne zaboravlja krv svojih mučenika i osvetiće njihovu smrt u odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu", rekao je Hamada.

Palestinski islamski džihad takođe je pozdravio, kako je navedeno, "herojsku operaciju" u Jerusalimu, ocenivši da ona šalje poruku Izraelu da su Palestinci spremni da odgovore na "njegove zločine".

Narodni front za oslobođenje Palestine i Demokratski front za oslobođenje Palestine su u odvojenim izjavama naveli da „herojska operacija“ pokazuje da će se palestinski „otpor“ nastaviti.

Savet bezbednosti UN osudio napad, Bajden nudi pomoć

Svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak  poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti izmedju Izraela i Palestinaca, ali ne postoji konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja, prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

U međuvremenu je portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na "najveću uzdržanost".

Pored toga, i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je razgovarao sa izraelskim premijerom Bendžaminom Netanjahuom i ponudio "svu potrebnu pomoć i podršku", nakon terorističkog napada u sinagogi u predgrađu Jerusalima, saopštila je Bela kuća.
    
   

Komentari (0)

Svet