Fokus

Blinken ponovio apel Izraelcima i Palestincima za uspostavljanje mira

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

16:45

Blinken ponovio apel Izraelcima i Palestincima za uspostavljanje mira
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

U jeku novog talasa nasilja između Izraelaca i Palestinaca američki državni sekretar Antoni Blinken završava danas dvodnevnu posetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali uz ponovljeni apel za uspostavljanje mira između dve strane.

Blinken se sastao danas u Ramali na Zapadnoj obali sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom dan nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a tokom kojeg je istakao značaj koji Bajdenova administracija pridaje trajnom rešavanju dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Rojters.

Međutim, osim podsticaja deeskalaciji tenzija Blinken nije ponudio novu američku inicijativu.

Netanjahuovom krajnje desničarskom vladom dominiraju predstavnici tvrde političke opcije koji se protive palestinskoj državnosti i malo je verovatno da su spremni da učine makar i minimalne ustupke.

Blinkenova poseta dolazi usred jednog od najsmrtonosnijih perioda na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, a nasilje je dodatno zakomplikovalo ionako teške pokušaje administracije u Vašingtonu da pronađe zajednički jezik sa novom Netanjahuovom vladom.

U Ramali se očekivalo da će Blinken razgovarati o odluci palestinskih vlasti da obustave bezbednosne veze i koordinaciju sa Izraelom. Iako su bezbednosne veze i koordinacija u prošlosti pomagale da se obuzda nasilje, duboko su nepopularne među Palestincima koji optužuju Abasa da deluje kao "podizvođač radova za izraelsku vojsku".
 

Komentari (0)

Svet