Fokus

Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD pri UN, kandidovaće se za predsedničke izbore 2024.

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

11:34

Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD pri UN, kandidovaće se za predsedničke izbore 2024.
Niki Hejli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od ključnih članova kabineta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Niki Hejli, kandidovaće se za predsednicu SAD iz redova republikanaca 2024. godine, objavio je danas Tajms.

Hejli, koja je dve godine bila Trampova ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, rekla je da će kandidaturu zvanično objaviti 15. februara, iako je ranije obećala da neće izazivati Trampa (76), ukoliko se on ponovo kandiduje.

Tramp je rekao u novembru da se zalaže za svoj novi izbor u Beloj kući i on je do sada jedini ozbiljan kandidat koji je rekao da je definitivno u trci.

Hejli (51) je sebe predstavila kao deo nove generacije republikanskih lidera.

Ona, prema anketi Morning konsalta, u proseku ima samo tri procenta podrške u republikanskim primarnim anketama javnog mnenja za predsedničke izbore 2024, iza Trampa sa 48 odsto, guvernera Floride Rona Desantisa sa 31 odsto i Trampovog potpredsednika, Majka Pensa, koji takođe ima jednocifrenu podršku.

Pre nego što se pridružila Trampovoj administraciji, Hejli je provela šest godina na funkciji guvernerke Južne Karoline, a 2016. godine kada je Tramp osvojio predsedničku funkciju, ona je podržala senatore Teda Kruza i Marka Rubija na republikanskim predizborima, rekavši u to vreme da je Tramp „sve što guverner ne želi u predsedniku“.

Kada je Tramp dobio nominaciju, Hejli je rekla da će glasati za njega kao republikanskog kandidata, ali da nije njegov "obožavatelj".

Komentari (0)

Svet