Fokus

Misteriozni balon iznad SAD u osetljivom trenutku: Da li će Blinkenova poseta Kini biti odložena?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2023

-

16:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američki zvaničnici poručili su da se prati sumnjivi balon, za koji se veruje da je kineski uređaj za nadzor, koji je primećen iznad vazdušnog prostora SAD pre nekoliko dana. Pentagon je saopštio da je balon leteo iznad kontinentalnog dela SAD, na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog prostora, ali da trenutno ne predstavlja nikakvu fizičku ili vojnu pretnju ljudima na zemlji. S druge strane, Kina ističe da je reč o "civilnom balonu" koji je skrenuo s planirane rute i da je korišćen uglavnom u meteorološke svrhe.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da žali zbog nenamernog ulaska balona u vazdušni prostor SAD, javlja BBC. 

Prethodno su američke obaveštajne agencije saopštile da je i ranijih godina bilo sličnih slučajeva, kao i da je američka vlada odmah reagovala. Navedeno je da su SAD već stupile u kontakt sa kineskim zvaničnicima. "Jasno smo stavili do znanja da ćemo učiniti sve što je potrebno da zaštitimo naš narod i našu domovinu", stoji u saopštenju.

Balon je viđen iznad Montane, a kako su preneli američki mediji, sumnja se da je razlog što je odabrana baš ta destinacija to što se tamo, u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom, nalazi jedno od tri nacionalna polja sa silosima za nuklearne rakete. 

Međutim, Peking tvrdi da je balon skrenuo s kursa zbog neočekivanih vetrova i da je to uzrok zbog kojeg nije na planiranoj ruti. Kienska strana je incident okarakterisala kao nenameran ulazak u vazdušni prostor SAD zbog više sile.

Navedeno je da je reč o neočekivanoj situaciji i da će Peking nastaviti da komunicira sa američkom stranom. 

Za sada bez rušenja 

Povodom aktuelnog slučaja, visoki zvaničnik iz američkog ministarstva odbrane, pod uslovom da ostane anoniman, naveo je pre nekoliko dana da se "sredstva, uključujući F-22 avione, mobilišu na aerodromu Bilings u Montani". 

"Želeli smo da neke stvari sredimo u slučaju da se donese odluka da se balon sruši dok je iznad Montane. Moramo da budemo sigurni da će se isprazniti vazdušni prostor oko tog područja", rekao je on za CNN

Međutim, odluka Pentagona je naposletku bila da se balon, bar za sada, ne ruši, zbog pretnje koju bi krhotine pretsavljale po ljude na zemlji.

"Naša procena je da ne predstavlja fizičku pretnju za pojedince u SAD, niti pretnju za civilno vazduhoplovstvo, kao ni pretnju sa obaveštajne strane. Zbog toga, smatramo da je veći rizik nego korist od rušenja balona, iako je mala verovatnoća da bi nekoga povredio u retko naseljenom području", rekao je predsednik združenog generalštaba Mark Mili.

Visoki zvaničnik ministarstva odbrane rekao je da će, ako se nivo rizika promeni, SAD "imati opcije da se izbore sa ovim balonom".

Da li se Blinkenova poseta Kini odlaže? 

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning Kina saopštila je ranje da Peking prati izveštaje i pisanje medija o "navodnom kineskom špijunskom balonu koji je primećen u vazdušnom prostoru SAD" i pozvala na smirenost.

"Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, kao što sam upravo pomenula, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo", rekla je Mao na redovnoj konferenciji za medije, prenosi AP.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

Entoni Blinken, predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD

Američki zvaničnici često upozoravaju na kineske pokušaje špijunaže, a prisustvo balona u SAD dolazi u osetljivom trenutku, jer bi državni sekretar Entoni Blinken trebalo u narednim danima da otputuje u posetu Pekingu.

Džoš Lipski, viši direktor Geoekonomskog centra Atlantskog saveta, smatra da su SAD želele da ukažu Kini da znaju za balon pre Blinkenove posete. "Ovo znači da će sastanak u Pekingu biti izuzetno napet. Kineski zvaničnici biće 'u zaostatku' dolazeći na sastanke", rekao je Lipski za CNN.

Mešutim, određeni mediji javljaju da će Blinken ipak odložiti posetu Kini jer ne želi da pitanje balona dominira tokom njegovih sastanaka. To je javio Ej-Bi-Si njuz pozivajući se na neimenovanog znvaničnika, a preneo Rojters. Blumberg njuz je, takođe, javio da će poseta biti odložena.

Bajden je proglasio Kinu "najvažnijim geopolitičkim izazovom Amerike", a konkurencija između dve globalne sile je sve jača. Tenzije su se rasplamsale poslednjih godina, a SAD, između ostalog, za glavne probleme smatraju pitanja Tajvana, stanja ljudskih prava u Kini i vojnih aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru. 

Komentari (0)

Svet