Fokus

Bela kuća: Špijunski balon ničim ne doprinosi odnosima između Kine i SAD

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2023

-

20:03

Bela kuća: Špijunski balon ničim ne doprinosi odnosima između Kine i SAD
Bela kuća: Špijunski balon ničim ne doprinosi odnosima između Kine i SAD - Copyright Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća saopštila je danas da prelet kineskog špijunskog balona nad Sjedinjenim Državama nije ničim doprineo poboljšanju ionako napetih odnosa SAD sa Pekingom.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da će američki zvaničnici pravovremeno najaviti kad će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Peking, što je odloženo zbog balona koji je uočen iznad SAD, prenosi Rojters.

''Niko ovde ne želi sukob'', rekao je Kirbi.

Američka Savezna uprava za avijaciju saopštila je ranije da je privremeno zabranila civilne letove u krugu od 260 kvadratnih kilometara iznad Atlantskog okeana i oko obale Južne Karoline u cilju “nacionalne bezbednosti”, potencijalno pripremivši situaciju za obaranje navodnog kineskog špijunskog balona.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Komentari (0)

Svet