Fokus

Sud u Seulu presudio: Južna Koreja mora da plati odštetu žrtvi rata u Vijetnamu

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

12:54

Sud u Seulu presudio: Južna Koreja mora da plati odštetu žrtvi rata u Vijetnamu
Sud u Seulu presudio: Južna Koreja mora da plati odštetu žrtvi rata u Vijetnamu - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Seulu presudio je danas u korist Vijetnamke Ngujen Ti Than, koja je tužila vladu Južne Koreje i tražila odštetu zbog masakra vijetnamskih civila koje su počinile južnokorejske jedinice 1968. godine u vijetnamskoj provinciji Kvang Nan.

Prema presudi suda, Južna Koreja mora da isplati Ngujen Ti Than 30 miliona vona, odnosno 22.292 evra plus kamate, prenosi Jonhap. Reč je o prvoj presudi u korist žrtava rata u Vijetnamu prema kojoj je Seul dužan da plati odštetu žrtvi.

Sud je odbacio argumente vlade Južne Koreje, koja se pozivala na to da je tužba za nadoknadu štete neosnovana zbog ranije potpisanih dogovora izmedju Južne Koreje, Vijetnama i SAD.

Vlada u Seulu je tvrdila i da su dokazi o zločinu nejasni, ali ni to nije prihvaćeno.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je u saopštenju ostavilo mogućnost da uloži žalbu na ovu presudu.Ngujen Ti Than je navela da je u masakru u vijentamskom selu Fong Ni, kada je poginulo 70 civila, izgubila nekoliko članova  porodice i sama bila ranjena.

Za zločin je, prema njenim navodima, odgovorna Druga pomorska brigada Južne Koreje, koja se, rame uz rame sa SAD, borila u vijetnamskom ratu.
 

Komentari (0)

Svet