Fokus

Javno pojavljivanje ćerke Kim Džong Una na banketu s vojskom: Veruje se da "poštovana" i "voljena" ima devet godina

Komentari

Autor: AP

08/02/2023

-

22:44

Javno pojavljivanje ćerke Kim Džong Una na banketu s vojskom: Veruje se da "poštovana" i "voljena" ima devet godina
Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un doveo je svoju ćerku u posetu trupama kako bi obeležili 75. godišnjicu osnivanja vojske te zemlje, dok je hvalio „nepobedivu moć“ svoje nuklearne vojske, javili su državni mediji u sredu.

Poseta je prethodila masovnoj vojnoj paradi koja je očigledno počela u sredu uveče u glavnom gradu Pjongjangu, gde se očekivalo da Kim pokaže najnovije oružje svog brzorastućeg programa nuklearnog naoružanja koji izaziva zabrinutost njegovih suseda i Sjedinjenih Država.

Dva južnokorejska zvaničnika rekli su da je parada verovatno počela oko 21 sat. Nisu dali više detalja i nije odmah bilo jasno da li je Kim prisustvovao. Severnokorejske vojne parade pomno prate strane vlade i stručnjaci jer često predstavljaju novorazvijene sisteme naoružanja koje Sever namerava da na kraju testira i rasporedi.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

 

U svom četvrtom poznatom javnom pojavljivanju, Kimova ćerka, Kim Ju Ae, za koju se veruje da ima devet ili 10 godina, stajala je pored svog oca dok se rukovao sa visokim zvaničnicima, a zatim sela pored njega za sto.

Analitičari kažu da je Kimova odluka da ćerku dovede na javne događaje vezane za vojsku posledica namere da podseti svet da nema nameru da dobrovoljno preda svoje nuklearno oružje, koje očigledno vidi kao najjaču garanciju svog opstanka i produženja dinastičke vladavine svoje porodice .

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

 

Državni mediji su Kim Ju Ae nazivali „poštovanom“ i „voljenom“, što je inspirisao debatu o tome da li se ona priprema za naslednicu svog oca.

U novembru je prisustvovala testiranju interkontinentalnog balističkog projektila i pratila je svog oca na sastanak sa vojnim naučnicima i inspekciju balističkih projektila.

Zvanična severnokorejska centralna novinska agencija saopštila je u sredu da je Kim sa svojom ćerkom posetio smeštaj oficira Korejske narodne armije. Kasnije je održao ohrabrujući govor za trupe na banketu, hvaleći ih što su održali „najjaču vojsku na svetu“ uprkos spoljnim poteškoćama.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Poseta je usledila dan nakon što je Kim predsedavao sastankom sa svojim najvišim vojnim vođama i pozvao na proširenje borbenih vežbi sa ciljem da se pooštri ratna spremnost, jer želi da eskalira ionako provokativan nalet u demonstracijama naoružanja, suočen sa produbljivanjem tenzija sa svojim susedima i Vašingtonom.

Na fotografijama državnih medija prikazani su vojni zvaničnici kako aplaudiraju na banketu, koji je izgleda održan u hotelu Ianggakdo u Pjongjangu. Kim i njegova ćerka bili su podjednako obučeni u crna odela i bele košulje i držali se za ruke dok su šetali crvenim tepihom pored Kimove žene, Ri Sol Ju.

Kim je tokom svog govora rekao da mu je „najveća čast“ i zadovoljstvo biti vrhovni komandant vojske koja „ispunjava poziv vremena i istorije kao najjača armija na svetu“.

Izveštaji državnih medija o Kimovoj poseti vojnicima ne pominju nikakve komentare upućene Vašingtonu ili Seulu. Međutim, zvanične novine Pjongjanga Rodong Sinmun su u uvodniku u sredu saopštile da je vojska Severa spremna da pokrene „super snažan udar nezamislive moći kako bi zbrisao poreklo provokacija bez traga“ kada se suoči sa neprijateljskim pretnjama.

Severnokorejski državni mediji nisu izveštavali o današnjoj paradi, iako su opisali brojne druge komemorativne manifestacije povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije.

Prethodne četiri parade u Pjongjangu održane su uveče, a državni mediji su o njima izvestili tek narednog dana. Otkako je Kim Džong-un preuzeo vlast nakon smrti svog oca krajem 2011. godine, organizovao je 13 vojnih parada, uključujući i poslednju.

 

Komentari (0)

Svet