Fokus

Izmene zakona i legalizaciju marihuane mnogi u Maroku vide kao priliku za unosan biznis

Komentari

Autor: Euronews

11/07/2021

-

18:45

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Ulje marihune koristi se u mnogim kozmetičkim proizvodima, od krema do sapuna i šampona, te mnogi u uzgajanju marihuane vide novu šansu za unosan biznis u Maroku.

CBD, skraćeno od kanabidiol, jedna je od mnogih hemikalija koje se nalaze u kanabisu, biljci poznatoj više kao marihuana. Nacrt zakona kojim bi se legalizovala upotreba marihuane u Maroku je u završnoj fazi usvajanja u marokanskom parlamentu.

"Kad kažemo kanabis, uvek prvo pomislimo na drogu ili cigarete, ali naprotiv, od ove biljke ima mnogo koristi. Na primer, ulje kanabisa je veoma dobro za negu kose, tačnije koristi se za bolji rast i sprečavanje opadanja kose. Ulje kanabisa pomaže i u borbi protiv peruti", rekla je Saloua Ibrahimi, koja je navela da ovo ulje koristi pune dve godine i da je zadovoljna rezultatima.

Vlasnica zadruge Nouara Ain Lhjar za proizvodnju ulja od kanabisa u Dar Bni Karihu, Hafida Ait Aissa rekla je da i ranije starije žene koje su koristile ovo ulje nisu ni bile svesne svih njegovih benefita.

"Posebno su ga koristile za negu kose. Stavljale su kanabis u biljna ulja, a koristile su ga kasnije za kosu i videle da daje odličan rezulatat. Nažalost, kanabis se najviše koristi pogrešno. Mnogi kanabis nisu koristili iz pravih razloga, posebno jer njegovo seme ima mnogo zdravstvenih i kozmetičkih blagodati", objasnila je ona.

Kaže i da je ranije bilo teško dobiti seme kanabisa, ali da je danas ono dostupno "bilo na regionalnom ili na nacionalnom nivou".

"Dostupno je na pijacama, posebno tokom leta, jer je sada sezona žetve ovog semena", rekla je i dodala da će novim zakonom o legalizaciji kanabisa u medicinske i kozmetičke svrhe, ova biljka dobiti novu vrednost. Takođe, novi zakon će sprečiti zloupotrebu ove biljke, zaključila je ona.

Komentari (0)

Svet