Fokus

Sud će objaviti delimičan izveštaj o Trampu, mogao bi postati prvi predsednik SAD suočen s krivičnim gonjenjem

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

21:48

Sud će objaviti delimičan izveštaj o Trampu, mogao bi postati prvi predsednik SAD suočen s krivičnim gonjenjem
Donald Tramp - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Delove izveštaja Velike porote suda u Džordžiji o pokušajima bivšeg predsednika Donalda Trampa da ospori izbore iz 2020. godine trebalo bi objaviti odmah, ali svaka preporuka o eventualnoj kriminalnoj optužbi će ostati zapečaćena, zasad, saopštio je danas državni sudija.

Nalazi istražnog veća, koji su ostali zapečaćeni od završetka konačnog izveštaja u januaru, mogao bi potencijalno da posluži kao osnova za krivično gonjenje Trampa ili njegovih saradnika, koji su pokušali da ospore pobedu demokratskog predsednika Džoa Bajdena, preneo je Rojters.

Sudija Višeg suda u okrugu Fulton u Džordžiji Robert Mekburni rekao je da će tri dela izveštaja biti obelodanjena u četvrtak. Odluka o tome da li da se podnese krivična prijava na kraju zavisi od tužiteljke okruga Fulton Fani Vilis.

Na saslušanju 25. januara, Vilis je rekla MekBurniju da su odluke o optužbama bile "neminovne" i pozivali su ga da taj izveštaj drži u tajnosti. 

Istraga Vilis bi Trampa mogla učiniti prvim bivšim američkim predsednikom koji bi se suočio sa krivičnim gonjenjem, mesecima nakon što je pokrenuo kandidaturu za republikansku predsedničku nominaciju za 2024. godinu. Tramp je negirao sve i optužio Vilis, koju su izabrale demokrate, da se vodi političkim motivima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet