Fokus

Preminuo jedan od dečaka koji su 2018. spaseni iz tajlandske pećine

Komentari

Autor: BBC

15/02/2023

-

09:07

Preminuo jedan od dečaka koji su 2018. spaseni iz tajlandske pećine
Preminuo jedan od dečaka koji su 2018. spaseni iz tajlandske pećine - Copyright AP Photo/Sakchai Lalit

veličina teksta

Aa Aa

Duangpeč Promtep, poznat i pod nadimkom Dom, jedan od 12 dečaka koji su spaseni iz tajlandske pećine 2018. godine, preminuo je u Velikoj Britaniji. Uzrok smrti je nejasan, ali se navodi da je tinejdžer zadobio povredu glave.

On se upisao na Bruk Haus koledž fudbalsku akademiju u Lesteru krajem prošle godine, kada je imao 17 godina. Bio je kapiten fudbalskog tima tajlandskih dečaka, koji je bio zarobljen u pećini zajedno sa njihovim trenerom dve nedelje u provinciji Čijang Raj.

Hram Vat Doj Vao u Čijang Raju, koji je tim posećivao, poslao je poruku saučešća zbog Promtepove smrti. 

"Neka Domova duša počiva u miru", navodi se u objavi na društvenim mrežama koju su pratile slike fudbalskog tima sa monasima, prenosi BBC.

Ziko fondacija, tajlandska neprofitna organizacija koja je pomogla Promtepu da dobije stipendiju za školovanje u Engleskoj, takođe je izrazila saučešće na Fejsbuku.

Promtep je bio deo fudbalskog tima koji je ušao u pećinu Tam Luang 23. juna 2018. godine, ali su ih zarobile vode koje su poplavile šupljinu. Promtep je tada imao 13 godina, dok su njegovi saigrači imali između 11 i 16.

Dečaci i njihov trener izašli su iz pećine dve nedelje kasnije, nakon dramatične potrage i spasavanja u kojima je učestvovalo skoro 100 tajlandskih i stranih ronilaca.

Tam Luang je četvrti sistem pećina na Tajlandu i bio je jedno od omiljenih mesta na koje tim odlazi. Spasavanje dečaka i njihovog trenera je dospelo na naslovnice širom sveta, a o toj priči snimljeni su filmovi i napisane knjige.

Komentari (0)

Svet