Fokus

Bajden o oborenim neidentifikovanim objektima: Četiri glavne mere za nadzor vazdušnog prostora

Komentari

Autor: CNN

16/02/2023

-

20:45

Bajden o oborenim neidentifikovanim objektima: Četiri glavne mere za nadzor vazdušnog prostora
Bajden o oborenim neidentifikovanim objektima: Četiri glavne mere za nadzor vazdušnog prostora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da je naredio vojsci da obori tri neidentifikovana leteća objekta u prethodnom periodu zbog toga što su oni predstavljali opasnost za komercijalni vazdušni saobraćaj i zbog toga što nije mogao da se odbaci "rizik od nadzora osetljivih objekata".

"Reagovali smo oprezno u prilici koja nam je omogućila da bezbedno oborimo objekte", rekao je predsednik SAD.

Bajden je naveo da je lično razgovarao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom pošto je jedan od objekata oboren iznad Kanade. Američka i kanadska vojska rade na pronalaženju predmeta, rekao je.

On je istakao da je još nejasno šta su bila ta tri objekta, ali da za sada ništa ne ukazuejd a su oni bili deo kineskog špijunskog programa ili da su bili objekti za nadzor bilo koje druge države.

"Trenutna procena obaveštajnih službi je da je reč najverovatnije o balonima povezanim sa privatnim kompanijama, institucijama koje proučavaju vreme ili koje izvode druga istraživanja", naveo je Bajden na konferenciji u Beloj kući, prenosi CNN.

Istakao je i da nema dokaza o "naglom povećanju broja objekata na nebu", već da se oni sada više otkrivaju zbog koraka koji su preduzati da se pojačaju radari. 

Predsednik je rekao da je naložio administraciji da se odrede oštrija pravila o tome kako će se postupati sa ovakvim neidentifikovanim objektima i kako će se praviti razlika između onih koji zahtevaju akciju i onih koji ne zahtevaju.

On je istakao četiri glavne mere. Prva je veći inventar bespilotnih vazdušnih objekata koji će biti pristupačan i ažuriran. Drugo su mere za poboljšanje kapaciteta za otkrivanje objekata bez posade. Zvaničnici će takođe ažurirati pravila i propise za lansiranje i održavanje bespilotnih objekata iznad SAD. Takođe, državni sekretar Entoni Blinken će nastojati da se uspostave zajedničke globalne norme u tom uglavnom neregulisanom prostoru.

"Ovi koraci će dovesti do bezbednijeg i sigurnijeg neba za naše putnike, našu vojsku, naše naučnike i ljude na zemlji", rekao je Bajden.

"Ja se ne izvinjavam, planiram razgovor sa Sijem"

Govoreći o kineskom balonu koji je prvo oboren, Bajden je rekao da planira da u budućnosti razgovara sa predsednikom Si Đinpingom, ali nije precizirao kada bi moglo da dođe do potencijalnog sastanka.

Kaže da će SAD nastaviti da sarađuju s Kinom i da ne traže novi hladni rat. "Ali ja se ne izvinjavam i takmičićemo se", rekao je. 

Kao je istakao, nedavni incidenti naglašavaju važnost "održavanja otvorenih linija komunikacije između diplomata i vojnih profesionalaca".

Komentari (0)

Svet