Fokus

SAD i Češka stavljene na rusku "crnu listu", Lavrov objasnio šta to znači

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

16:32

SAD i Češka stavljene na rusku "crnu listu", Lavrov objasnio šta to znači
SAD i Češka stavljene na rusku "crnu listu", Lavrov objasnio šta to znači - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Češka i Sjedinjene Američke Države su stavljene na rusku "crnu listu" zbog njihovih neprijateljskih akcija protiv Moskve, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Njihove neprijateljske akcije bile su razlog zašto smo doneli odluku da izjednačimo uslove za naše diplomatske misije angažovane na međusobnim teritorijama – za našu u Češkoj i SAD, i shodno tome, za njihove u Rusiji", izjavio je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tas.

Kao konkretan korak, koji je već najavljen, Rusija je, kako kaže, zatražila od te dve zemlje da smanje broj svog osoblja angažovanog u Rusiji, kako ruskih državljanja tako i državljana trećih zemalja i to na nivo koji je jednak broju zaposlenih u ruskim misijama u Češkoj i SAD.

Lavrov je poručio i da strateška stabilnost mora biti u fokusu pregovora Rusije i SAD.

"Sve što na ovaj ili onaj način utiče na stratešku stabilnost, nuklearno i nenuklearno naoružanje, ofanzivno i odbrambeno oružje, mora biti na pregovaračkom stolu (Rusije i SAD)", izjavio je Lavrov.

Rekao je da se raduje zvaničnim razgovorima sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, što će, kako kaže, omogućiti trajno razjašnjavanje konkretnih namera SAD u vezi sa odnosima sa Rusijom, ali i bolje objasniti američki stav o međunarodnim pitanjima.

Komentari (0)

Svet