Fokus

Severna Koreja je optužila Gutereša da daje nepravedne komentare o raketnim probama

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

13:45

Severna Koreja je optužila Gutereša da daje nepravedne komentare o raketnim probama
Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je optužila generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša za "izuzetno nepravedan i neuravnotežen stav" izražen povodom nedavnih raketnih proba Pjongjanga jer, kako se navodi, takvim stavom se ignoriše neprijateljsko ponašanje SAD.

Današnje oglašavanje zvaničnog Pjongjanga poklopilo se sa trilateralnim američko-južnokorejskim-japanskim vojnim, protivvazdušnim pomorskim manevrima u blizini Korejskog poluostrva, što Severna Koreja tumači kao provokativno ponašanje, prenosi AP.

Posle subotnje severnokorejske probe interkontinentalne balističke rakete koje je Gutereš oštro osudio, generalni sekretar UN je ponovo apelovao na Severnu Koreju da odmah odustane od bilo kakvih novih provokacija.

On je poručio da bi vlasti u Pjongjangu trebalo da nastave pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"Primedbe generalnog sekretara UN prepune su nelogičnih i jadnih primedbi koje se gotovo ne razlikuju od onih koje godinama upućuju zvaničnici američkog Stejt departmenta", rekao je Kim Son Gjong, zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje zadužen za saradnju sa međunarodnim organizacijama, preneli su severnokorejski državni mediji.

Kim Son Gjong je rekao da je severnokorejsko testiranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) odgovor na bezbednosnu pretnju koju su ranije ove godine SAD postavile pred Severnu Koreju privremenim razmeštanjem američkih bombardera dugog dometa namenjenih obučavanju pripadnika južnokorejske ratne avijacije.

Severna Koreja posmatra vojne manevre SAD i Južne Koreje kao uvežbavanje invazije na Sever, a posebno je osetljiva na američko angažovanje strateških bombardera B-1B koji mogu da nose ogroman teret konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja.

Komentari (0)

Svet