Fokus

UN usvojile rezoluciju kojom se Rusija poziva da odmah povuče trupe iz Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews

23/02/2023

-

22:00

UN usvojile rezoluciju kojom se Rusija poziva da odmah povuče trupe iz Ukrajine
UN usvojile rezoluciju kojom se Rusija poziva da odmah povuče trupe iz Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština UN odobrila je neobavezujuću rezoluciju koja poziva Rusiju da prekine neprijateljstva u Ukrajini i zahteva povlačenje njenih snaga.

Ovaj potez šalje snažnu poruku uoči prve godišnjice invazije da se agresija Moskve mora okončati.

Za je glasala 141 država, sedam zemalja, uključujući Rusiju je bilo protiv, dok su 32 članice bile uzdržane. Srbija je među zemljama koje su podržale dokument.

Uzdržani su bili, između ostalih, Kina, Indija, Alžir, Južna Afrika, Etiopija, Iran, Kazahstan, Uzbekistan, Vijetnam Pakistan, kao i još 22 zemlje.

 

 

U Rezoluciji se poziva na hitan prekid vatre, zahteva da ruske snage napuste Ukrajinu i naglašava potreba za odgovornošću za teške zločine i pravde za sve žrtve.

Ministri spoljnih poslova i diplomate iz više od 75 zemalja obratili su se Skupštini tokom dvodnevne debate, a mnogi su pozvali na podršku rezoluciji koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.  To je osnovni princip Povelje UN koji sve zemlje moraju da se pridruže kada se pridruže svetskoj organizaciji.

U svom apelu Skupštini, poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau rekao je da Ukrajinci zaslužuju „ne samo naše saosećanje, već i našu podršku i solidarnost“.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upitala je zemlje koje tvrde „da naoružavajući Ukrajinu dolivamo ulje na vatru zašto bi zapadne nacije to uradile.

„Zapad nije želeo niti izabrao rat i radije bi usmerio svu svoju energiju i novac na popravljanje škola, borbu protiv klimatske krize ili jačanje socijalne pravde. Ali istina je: ako Rusija prestane da se bori, ovaj rat se završava. Ako Ukrajina prestane da se bori, Ukrajina nestaje", poručila je.

Zamenik ambasadora Venecuele obratio se u ime 16 zemalja koje su glasale protiv ili su bile uzdržane po koro svih pet prethodnih rezolucija o Ukrajini: Belorusije, Bolivije, Kambodže, Kine, Kube, Eritreje, Ekvatorijalne Gvineje, Irana, Laosa, Malija, Nikaragve, severa Koreja, Sent Vinsenta, Sirije, Venecuele i Zimbabvea.

Dok su se druge zemlje fokusirale na akcije Rusije, zamenik ambasadora Venecuele Hoakin Peres Ajestaran rekao je da sve zemlje bez izuzetka „moraju strogo da poštuju Povelju Ujedinjenih nacija“.

On je naveo da su zemlje u njegovoj grupi protiv onoga što je nazvao podelama u Generalnoj skupštini i za „duh kompromisa“.

"Mi podržavamo Rusiju i Ukrajinu da se kreću jedna ka drugoj, da što pre nastave direktan dijalog, unesu svoje legitimne zabrinutosti u pregovore, iznesu izvodljive opcije i daju šansu rani kraj krize i ponovna izgradnja mira. Međunarodna zajednica treba da uloži zajedničke napore da olakša mirovne pregovore“, stav je koji je izneo zamenik kineskog ambasadora u UN-u Dai Bing.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je novinarima da se agresor i žrtva ne mogu izjednačavati i da se od Ukrajine ne može tražiti da se ne brani.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je nazvao rusku invaziju "uvredom za našu kolektivnu savest“ koja krši Povelju UN i dovodi u pitanje "temeljne principe i vrednosti našeg multilateralnog sistema".

Stav UN je "nedvosmislen" u podršci principima Povelje, rekao je on.

"Posvećeni smo suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica," precizirao je generalni sekretar UN.

Rezolucija od 12. oktobra kojom se osuđuje ruski "pokušaj ilegalne aneksije" četiri ukrajinske regije i zahteva njeno trenutno poništavanje dobila je najviše glasova od pet rezolucija - 143-5 uz 35 suzdržanih.

 

 

Komentari (1)

NBGD

24.02.2023 11:05

"Posvećeni smo suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica," precizirao je generalni sekretar UN. Zasto ova recenica ne moze da bude ista samo da se rec UKRAJINE zameni sa recju SRBIJE?! TO je SRZ problema!

Svet