Fokus

Sud u Japanu ponovo će suditi čoveku koji je umro u zatvoru 2011. godine

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

17:23

Sud u Japanu ponovo će suditi čoveku koji je umro u zatvoru 2011. godine
Sud u Japanu ponovo će suditi čoveku koji je umro u zatvoru 2011. godine - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Japanski viši sud odobrio je danas posthumno ponovljeno suđenje muškarcu osuđenom za pljačku i ubistvo 69-godišnje žene 1984. godine u zapadnom Japanu, čime je potvrdio odluku nižeg suda.

Ako ponovno otvaranje suđenja bude okončano tako što Hiromu Sakahara bude oslobođen, to će biti prvi veliki posleratni krivični postupak koji je uspešno poništen, a da ga je pokrenula porodica osuđenog na doživotnu ili smrtnu kaznu, preneo je Kjodo.

Sakahara je preminuo 2011. godine od bolesti u 75. godini dok je služio zatvorsku kaznu. Prilikom donošenja odluke, Viši sud u Osaki saopštio je da ovaj slučaj zahteva oslobađajuću presudu, pozivajući se na "jasne nove dokaze" predstavljene tokom drugog izjašnjavanja o krivici, zbog zahteva o ponovnom suđenju koje je tražila Sakaharina porodica.

"Postoji razlog za sumnju u konačnu presudu kojom je Sakahara osuđen", saopštio je sud.

Najnoviji razvoj događaja pozdravio je 61-godišnji Sakaharin sin koji je naporno radio u nameri da rehabilituje ime svog oca zajedno sa svojom 85-godišnjom majkom.

"Uspeli smo da se približimo oslobađajućoj presudi", rekao je on i izrazio nadu da će presuda biti brzo pravosnažna, pored ostalog i zato što se njegova majka razbolelela nakon što je doživela moždani udar.

Tužioci, koji imaju pet dana da podnesu žalbu, rekli su da je presuda višeg suda žalosna, pre nego što će pažljivo ispitati tu odluku pre nego što odluče kako da odgovore.

U odluci koju je Vrhovni sud doneo 2000. godine, Hiromu Sakahara je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor pod optužbom da je ubio Hatsu Ikemoto, menadžerku prodavnice pića u Hinou, i da je ukrao njenu kutiju sa gotovinom.

Sakahara je u prvobitnoj molbi za ponovno suđenje tvrdio da je njegovo prvobitno priznanje tokom istrage dato pod prinudom, ali ga je Okružni sud Otsu odbacio 2006.

Sakahara se žalio na svoju kaznu Višem sudu u Osaki kada je umro 2011. godine. Njegova porodica je podnela drugi zahtev za ponovno suđenje 2012. Okružnom sudu.

Okružni sud je 2018. naložio ponovno suđenje Sakahari, dovodeći u pitanje kredibilitet njegovog priznanja i konstatujući njegovu proizvoljnost, ali su tužioci odmah uložili žalbu na presudu.

Viši sud u Osaki potom je doveo u pitanje prihvatanje Vrhovnog suda kao činjenicu da je Sakahara tačno znao gde da pronađe telo žrtve na mestu zločina, a da mu nije rečeno, kao i verodostojnost Sakaharinih fotografija snimljenih dok je opisao scenu kao deo uviđaja na licu mesta.

"Postoji prostor za sumnju da li je istraga vođena dobrovoljno, uključujući mogućnost da su na Sakaharu možda uticali istražitelji", rekao je sud.

Viši sud dodatno je osporio odluku Vrhovnog suda da nije istinit Sakaharin alibi da je pio i spavao u kući poznanika na dan incidenta.

Okružni sud Otsu saopštio je da sumnja da je Sakaharino priznanje dato pod prinudom nakon što su ga pretukli policajci, a jedan od njih pretio je porodici u kojoj se udala njegova ćerka. Porodični tim odbrane tvrdio je da je nemoguće ubiti ženu na način na koji je Sakahara navodno opisao, uz podršku laboratorijskih rezultata lekara sudske medicine koje su oni predali.
 

Komentari (0)

Svet