Fokus

Demokrate ostale privremeno i bez drugog senatora, većina zavisi od Haris

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

22:03

Demokrate ostale privremeno i bez drugog senatora, većina zavisi od Haris
Demokrate ostale privremeno i bez drugog senatora, većina zavisi od Haris - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najstariji član Senata, senatorka Dajen Fajnstin (89) iz Kalifornije, saopštila je da je hospitalizovana u San Francisku zbog herpesa, što je najnoviji udarac za tesnu demokratsku većinu u gornjem domu Kongresa.

Demokrate su već nekoliko nedelja bez senatora Džona Fetermana iz Pensilvanije, koji se bori sa teškim oblikom depresije u bolnici.

Fajnstin je rekla da očekuje "potpuni oporavak" od herpesa kasnije ovog meseca, preneo je "Forbs".

Međutim, odsustvo dva senatora stvara problem demokratama, koji su nakon novembarskih izbora stekli tesnu većinu naspram republikanaca (51:49).

"Ne zna se kada će se Feterman vratiti. Tačnih vesti nema, ali senator je na dobrom putu oporavka", rekao je portparol demokrata u ponedeljak.

Odsustvo dva senatora komplikuje izglasavanje predloga američkog predsednika, pa je u situaciji gde je sada nerešeno (49:49), potpredsednica SAD Kamala Haris morala u dva navrata da da svoj glas kako bi se progurale predsednikove sudske nominacije. Po Ustavu SAD, presudni glas u Senatu ima potpredsednik SAD ukoliko i republikanci i demokrate imaju isti broj glasova prilikom odlučivanja.

Zdravlje Fajnstin je dugo bila briga demokrata, posebno zbog glasina o sve slabijem mentalnom stanju, što je ona demantovala. Ipak, ona je rekla da se neće ponovo kandidovati na izborima 2024. godine.

Komentari (0)

Svet