Fokus

Bajden i Fon der Lajen razmatraju rešavanje spora u vezi sa poreskim olakšicama

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

22:13

Bajden i Fon der Lajen razmatraju rešavanje spora u vezi sa poreskim olakšicama
AP/Patrick Semansky - Copyright AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastali su se da bi razmotrili rešavanje spora između SAD i EU u vezi sa poreskim kreditima za električna vozila.

Bajden je na početku sastanka rekao da će sa Fon der Lajen razgovarati o pokretanju novih investicija za stvaranje čistih energetskih industrija i radnih mesta na oba kontinenta.

Očekuje se da će Bajden i Fon der Lajen otvoriti pregovore između SAD i EU o sporazumu koji bi mogao da podstakne upotrebu evropskih minerala neophodnih u proizvodnji baterija za električna vozila koji ispunjavaju uslove za poreske olakšice u SAD na osnovu energetskog zakona o čistoj energiji vrednog oko 375 milijardi dolara koji je usvojen prošle godine, prema zvaničnicima Bele kuće.

Takođe se očekuje da će Bajden i Fon der Lajen razgovarati o koordinaciji Zapada za podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, zajedničkim naporima da se smanji zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva i rastućoj zabrinutosti Vašingtona da Kina razmatra da obezbedi oružje za Rusiju u ratu protiv Kijeva, preneo je AP.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je pred Komitetom Predstavničkog doma da administracija pokušava da postigne sporazume koji će dozvoliti bliskim saveznicima SAD da  doprinose proizvodnjom minerala za upotrebu u električnim vozilima koja se sklapaju u Severnoj Americi.

Komentari (0)

Svet