Fokus

Odbor za istragu požara u izbegličkim kampovima Rohindža u Bangladešu: "Planirani čin sabotaže'

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2023

-

16:27

Odbor za istragu požara u izbegličkim kampovima Rohindža u Bangladešu: "Planirani čin sabotaže'
Odbor za istragu požara u izbegličkim kampovima Rohindža u Bangladešu: "Planirani čin sabotaže' - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odbor Vlade Bangladeša za istraživanje požara u kojem je prošle nedelje više hiljada izbeglih Rohindža muslimana ostalo bez smeštaja, saopštio je danas da je požar bio "planirani čin sabotaže".

Skoro 2.800 skloništa i više od 90 drugih objekata, uključujući bolnice i centre za učenje, uništeno je u požaru 5. marta, u kojem je više od 12.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, preneo je Rojters.

Više od milion izbeglica, Rohingja muslimana živi u desetinama hiljada koliba napravljenih od bambusa i tanke plastične folije u kampovima u pograničnom okrugu Koks Bazar u Bangladešu, od kojih je većina pobegla od vojnog obračuna u Mjanmaru 2017.

Šef istražnog komiteta Abu Sufijan izjavio je danas da je požar izbio na više mesta u isto vreme, što pokazuje da je to bio planirani čin, i dodao da je tu reč o namernom pokušaju da militantne grupe uspostave prevlast u logorima.

"Preporučili smo dalju istragu agencije za sprovođenje zakona kako bi se identifikovale grupe koje stoje iza incidenta", rekao je on, dodajući da je izveštaj zasnovan na iskazima 150 očevidaca.

Kako podseća Rojters, u kampovima sa improvizovanim građevinama često dolazi do izbijanja požara, a u ogromnom požaru koji je izbio 2021, poginulo je najmanje 15 izbeglica i uništeno je više od 10.000 domova.

Rastuća stopa kriminala, teški životni uslovi i mali izgledi za povratak u Mjanmar teraju sve veći broj izbeglica Rohindža muslimana da napuste Bangladeš brodovima i da se zapute u zemlje poput Malezije i Indonezije, i tako dovode svoje živote u opasnost.

Komentari (0)

Svet