Fokus

Teheranski sud potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta

Komentari

Autor: Euronews

12/03/2023

-

18:54

Teheranski sud potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta
Teheranski sud potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iransko pravosuđe potvrdilo je u nedelju smrtnu kaznu švedsko-iranskom disidentu optuženom za "terorizam", više od dve godine nakon što je nestao sa aerodroma u Turskoj, preneo je  Euronews pisanje pravosudnog sajta Mizan onlajn.

Habib Farjolah Čab je zadržan u Iranu od oktobra 2020. nakon što je nestao tokom posete Turskoj i suđeno mu je u Teheranu, koji ne priznaje dvojno državljanstvo.

Čab, koji je proglašen krivim za „korupciju na zemlji“ i „formiranje pobunjeničke grupe“, osuđen je na smrt 6. decembra 2022. U nedelju, 12. marta, objavljeno je da je Vrhovni sud Irana potvrdio presudu.

„Vrhovni sud je odobrio smrtnu kaznu Habibu Farajolahu Čabu pod optužbom za korupciju na terenu kroz formiranje, upravljanje i vođenje pobunjeničke grupe pod nazivom Harakat al-Nidal, kao i osmišljavanje i izvođenje brojnih terorističkih operacija u provinciji Khuzestan “, objavio je Mizan Online.

Iran je optužio Harakat al Nidal za "saradnju sa drugim terorističkim grupama", uključujući izvođenje napada 2018. na vojnu paradu u Ahvazu u jugozapadnom regionu Khuzestan u kojem je, tvrde vlasti, ubijeno 25 i ranjeno skoro 250 ljudi.

Čab je posljednja osoba koja je osuđena na smrt nakon što je proglašena krivom da je član Harakat al-Nidal, koju Teheran naziva "terorističkom grupom".

Prošle nedelje, sud u Ahvazu osudio je šest muškaraca na smrt zbog napada kojima su "izvršavajli naređenja svojih evropskih lidera".

Oni su proglašeni krivima za "oružane operacije" između 2017. i 2019. godine u kojima su ubijene četiri osobe, uključujući jednog vojnika i dva pripadnika iranske paravojne jedinice Basij, navodi se u izveštaju.

Optuženi Habib Čab, osnivač i bivši vođa separatističke grupe pod nazivom Arapski pokret za oslobođenje Ahvaza (ASMLA), živeo je u Švedskoj 14 godina dok ga iranski obaveštajci nisu namamili u Tursku.

ASMLA ima sedište u Holandiji i Danskoj. Danske vlasti optužile su rukovodstvo organizacije da finansira i promoviše terorizam u Iranu uz podršku Saudijske Arabije.

Krajem oktobra 2018. danski obaveštajci optužili su iranske obaveštajne službe da su planirali ubistvo najmanje jednog od trojice vođa danskog ogranka grupe, što je Teheran negirao.

U novembru 2017, lider ASMLA ubijen je u Hagu u napadu za koji je holandska vlada rekla da je povezan sa Iranom.

Nije izvesno kada bi kazna nad Čabom mogla biti izvršena.

 

Komentari (0)

Svet