Fokus

Si Đinping: Kini potrebna sigurnost, mora da modernizuje vojsku

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

07:50

Si Đinping: Kini potrebna sigurnost, mora da modernizuje vojsku
Si Đinping: Kini potrebna sigurnost, mora da modernizuje vojsku - Copyright Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kini je potrebna sigurnost kako bi se razvijala i mora da modernizuje vojsku kako bi od nje napravila "veliki čelični zid", izjavio je danas predsednik Kine Si Đinping.

U prvom govoru otkako je i formalno izabran za predsednika, treći put zaredom, Si je pozvao Kinu da ojača nacionalnu bezbednost.

"Sigurnost je temelj razvoja, stabilnost je preduslov prosperiteta", rekao je Si na zatvaranju godišnje sednice parlamenta, preneo je Rojters.

Očekuje se da će vladajuća Komunistička partija Kine pooštriti partijski nadzor oko bezbednosnih pitanja, nakon što je Si zamenio neke od vodećih bezbednosnih zvaničnika i umesto njih postavio svoje saradnike od poverenja, dodaje britanska agencija.

Si je, takođe, rekao da Kina mora da se više oslanja na sebe i ojača svoj naučni i tehnološki sektor, nakon što su SAD blokirale Pekingu pristup pravljenju čipova i najnovijih tehnologija.

Zalaganje za ponovno ujedinjenje sa Tajvanom

Si Đinping je takođe danas izjavio da će se Peking stalno zalagati za ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, ali i da će se aktivno suprotstavljati secesionistiškim aktivnostima.

"Trebalo bi da se aktivno protivimo spoljnim silama i secesioništičkim aktivnostima koje su usmerene ka tajvanskoj nezavisnosti. Moramo nepokolebljivo napredovati u cilju nacionalnog podmlađivanja i ponovnog ujedinjenja", rekao je Si, prenosi "Gardijan".

Si, koji ranije nije odbacivao mogućnost upotrebe sile, naglasio je da je potrebno "promovisati miroljubiv razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu".

Kina i SAD treba da sarađuju 

Na kongresu je govorio i premijer državnog veća Kine Li Ćijang, koji se dotakao odnosa Pekinga i Vašingtona.

On je rekao da su ekonomije Kine i SAD međusobno povezane i da stoga te dve zemlje treba "jednostavno da sarađuju".

"Primetio sam da pojedinci u SAD prethodnih godina raspiriju ideje o pooštravanju veza sa Kinom. Ponekad, ta tema dobije previše pažnje u medijima. A onda, nisam siguran koliko ljudi bi stvarno profitiralo od toga", dodao je Li, prenosi TASS.

On je istakao da su ekonomije dve zemlje isprepletane do te mere da je prošle godine zabeležena rekordna trgovinska razmena u iznosu od 760 milijardi dolara.

"Sve to ukazuje da Kina i SAD mogu i treba da sarađuju. Zatvaranja i pritisak neće dobro doneti nikome", poručio je Li.

Komentari (0)

Svet