Fokus

Ciklon Fredi hara jugom Afrike, stradale najmanje 44 osobe

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

20:37

Ciklon Fredi hara jugom Afrike, stradale najmanje 44 osobe
Ciklon Fredi hara jugom Afrike, stradale najmanje 44 osobe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Razorni ciklon Fredi, koji trenutno hara južnom Afrikom, odneo je živote najmanje 44 osobe u Malaviju i Mozambiku, potvrdile su danas vlasti obe zemlje.

 U Blantajeru, najvećem gradu i glavnom trgovačkom centru Malavija poginulo je najmanje 39 ljudi, a više osoba je povređeno ili se vode kao nestale, izjavio je gradski čelnik prenosi AP.

profimedia

 

Među žrtvama je i trogodišnje dete koje je bilo "zarobljeno u ruševinama", a među nestalima su i roditelji, saopštile su vlasti.

U međuvremenu, vlasti u Mozambiku saopštile su da je od subote pet osoba stradalo u naletima ciklona Fredi u toj zemlji. Ciklon je tokom vikenda i danas aktivan i u Mozambiku i u Malaviju i ovo je drugi put od kraja februara da obara rekorde razaranja na jugu afričkog kontinenta.

profimedia

 

Razorna oluja je izazvala velike štete u ostrvskim državama Madagaskar i Reunion. Smatra se da ima najveću ikada zabeleženu akumuliranu energiju ciklona, jer se procenjuje da ima više oslobođene energije nego zbirno sve nepogode tokom jedne tipične sezone uragana u SAD.

profimedia

 

 

Fredi se prvi put početkom februara razvio u blizini Australije, odakle je nastavio da se kreće celim južnim delom Indijskog okeana.

Meteorološka agencija UN sazvala je panel stručnjaka koji bi trebalo da utvrdi da li je ciklon Fredi oborio rekord koji je uragan Džon postavio 1994. godine, kada je oluja 31 dan aktivno pustošila sve na svom putu.

Komentari (0)

Svet