Fokus

Prva poseta Japanu posle 12 godina: Južnokorejski predsednik sleteo u Tokio

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

08:15

Prva poseta Japanu posle 12 godina: Južnokorejski predsednik sleteo u Tokio
Južnokorejski predsednik na aerodromu u Tokiju - Copyright Tanjug/Yuya Shino/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Južne Koreje Jun Suk-jol stigao je danas u Tokio, nekoliko sati pošto je Severna Koreja ispalila balističku raketu, pred prvu posetu Japanu jednog južnokorejskog predsednika u poslednjih 12 godina. 

Jun želi da iskoristi posetu Tokiju kako bi pronašao zajednički jezik s Japanom u vreme pojačanih napetosti u regionu.

Jun će se po podne sastati s japanskim premijerom Fumiom Kišidom, s kojim će se, u svetlu severnokorejskih nuklearnih i raketnih pretnji, verovatno saglasiti o ponovnom otpočinjanju bilateralnih bezbednosnih razgovora, poslednji put održanih u maju 2018, uz prisustvo zvaničnika ministarstava odbrane i spoljnih poslova, rekli su izvori na koje se poziva agencija Kjodo.

Dva lidera će nastojati da ostave iza sebe godine neprijateljstva, proizašle iz japanske okupacije Korejskog poluostrva od 1910. do 1945. godine.

"Postoji sve veća potreba da Južna Koreja i Japan sarađuju u ovo vreme", rekao je Jun juče u intervjuu, nazivajući "polikrizom" nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje i poremećaje u lancu snabdevanja, o čijoj normalizaciji će takođe biti reči.

Pre posete južnokorejskog predsednika Tokiju, Severna Koreja ispalila je balističku raketu dugog dometa, koja je pala u more između Korejskog poluostrva i Japana.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga navodi se da je Severna Koreja lansirala najmanje jednu nepoznatu vrstu balističke rakete sa lokacije na svojoj istočnoj obali.

Odnosi između Seula i Tokija, koji su opterećeni zbog spornih ostrva, prisilnog rada Koreanaca u vreme Drugog svetskog rata, kao i korejskih "žena za utehu" koje su tada prisiljene da budu u japanskim bordelima, napredovali su prošle sedmice kada je Seul objavio plan prema kojem će japanske kompanije platiti odštetu bivšim prisilnim radnicima, prenosi Rojters. 

Komentari (0)

Svet