Fokus

Žair Bolsonaro u centru istrage: Šta će biti sa nakitom vrednim više od tri miliona dolara?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2023

-

11:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro optužen je da je pokušao da unese u zemlju nakit vredan više miliona evra, a koji je, kako se navodi, poklon vlade Saudijske Arabije. Brazilski revizorski sud naložio je Bolsonaru da vrati saudijski nakit u roku od pet dana zakonitom vlasniku, što je predsednička palata. Takođe, naložena je i revizija svih poklona koje je Bolsonaro dobio dok je bio predsednik.

Brazilski ministar pravde Flavio Dino najavio je da će Bolsonaro biti pozvan da svedoči u okviru istrage o optužbama da je pokušao da ilegalno unese 3,2 miliona dolara vredan nakit u zemlju.

"U nekom trenutku će bivši predsednik biti pozvan na sud", rekao je Dino.

Bolonaro se nalazi u SAD otkako je izgubio prethodne predsedničke izbore, a pomoćnik američkog državnog sekretara Brajan Nikols je rekao da će "svaki zahtev iz Brazila o Bolsonarovom izručenju biti rešen ekspeditivno".

U međuvremenu, ovaj nakit je trebalo da stigne do Bolsonara i njegove supruge avionom iz Saudijske Arabije. U pitanju su dva paketa - u jednom paketu su ogrlica od dijamanata, prsten, sat i minđuše, dok su u drugom muški sat, prsten, par mažetni, olovka i set perli. Sve je to ukupne vrednosti veće od 3,2 miliona dolara, a kako je navedeno, radi se o poklonu saudijske vlade.

profimedia

 

Zvaničnici Brazila nisu prijavili ovaj nakit nakon ulaska u svoju zemlju - pronađen je veći paket, dok je manji, po svemu sudeći, ostao u Bolsonarovim rukama. 

Vredniji paket zadržan je na carini u Sao Paulu, a dok je Bolsonaro bio predsednik, njegova administracija je čak osam puta pokušala da ubedi carinike da predaju vredne predmete. Pretposlednjeg dana Bolsonarovog mandata, na aerodrom je poslat i oficir kako bi izvršio pritisak na zvaničnike.

Boslonarov advokat je u pismu policiji rekao da će bivši predsednik sudu predati račune o drugom poklonu. Advokat je naglasio da Bolsonaro ni u jednom trenutku nije "nameravao da se obogati imovinom koja je javna".

Komentari (0)

Svet