Fokus

Vojna hunta Mjanmara zabranila delovanje stranci nobelovke Aung San Su Ći iz "tehničkih" razloga"

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

22:42

Vojna hunta Mjanmara zabranila delovanje stranci nobelovke Aung San Su Ći iz "tehničkih" razloga"
Aung San Su Ći - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Politička stranka Nacionalna liga za demokratiju političarke i dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. godine Aung San Su Ći, koja je ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima u Mjanmaru 2015. i 2020. godine, izgubiće pravo da aktivno deluje, odlučila je danas izborna komisija vojne hunte koja je preuzela vlast u toj zemlji tokom vojnog puča 2021. godine.

Saopštenje izborne komisije (IK) koju je formirala vojna hunta prenela je državna televizija MRTV uz obrazloženje u kojem se kao razlog za ukidanje statusa političke stranke Nacionalnoj ligi za demokratiju navode "tehnički razlozi". 

"Nacionalnoj ligi za demokratiju (LND) će od danas biti automatski ukinut status političke stranke zbog neispunjenjavanja uslova za preregistraciju", navodi se u saopštenju IK Mjanmara, prenosi francuska televizija BFM.

Ranije danas, dnevnik Gardijan je preneo da je Nacionalna liga za demokratiju odbila da se pridržava novog zakona o preregistraciji političkih partija koji je nametnula vojna hunta.

Britanski list navodi da se javnost u Mjanmaru oštro protivi vladavini hunte i da je veći deo zemlje zahvaćen građanskim ratom.

''Da budemo jasni: svaki izborni proces koji dovede do toga da vojni lider Min Aung Hlainga osvoji položaj predsednika smatraće se lažnim izborima koje mi nećemo priznati i suprotstavićemo im se po svaku cenu'', poručio je sekretar izvršnog komiteta Nacionalna liga za demokratiju Tun Mint i dodao da se ova partije neće registrovati kod IK koju je, kao tvrdi, osnovala nelegitimna vojna hunta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet