Fokus

Kina: Brisevi pozitivni na koronu sadržali i genetski materijal divljih životinja

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

16:40

Kina: Brisevi pozitivni na koronu sadržali i genetski materijal divljih životinja
Kina: Brisevi pozitivni na koronu sadržali i genetski materijal divljih životinja - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Istraživački tim u Kini objavio je analizu uzoraka sa pijace uzetih pre više od tri godine i povezanih sa izbijanjem epidemije koronavirusa, u kojoj navodi da brisevi koji su bili pozitivni na virus sadrže i genetski materijal divljih životinja.

Pijaca plodova mora i divljih životinja Huanan bila je u središtu ispitivanja porekla koronavirusa, objavio je danas BBC.

Kako se navodi, to je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih sa pijace još 2020. godine, a objavljena je u časopisu Nejčr.

Dovođenje korona virusa u vezu sa životinjama koje se prodaju na tržištu, moglo bi da otvori nove linije istrage o tome kako je epidemija počela. 

Pojedini naučnici navode da je to još jedan dokaz da se bolest u početku prenosila sa zaražene životinje na čoveka.

Druga grupa naučnika pozvala je na oprez u tumačenju nalaza. Oni su se usredsredili na sugestiju da je virus slučajno procureo iz laboratorije u Vuhanu.

Kineski istraživački tim je u februaru objavio ranu verziju svoje studije na internetu, ali nisu objavili pune genetske informacije koje su bile sadržane u uzorcima prikupljenim sa pijace.

Druga međunarodna grupa istraživača je kasnije podelila sopstvenu procenu onoga što su ti ključni brisevi sa pijace otkrili, nakon što su videli genetske sekvence objavljene na veb stranici za razmenu naučnih podataka.

Kineska analiza je pokazala da su se životinje za koje je poznato da su podložne virusu, posebno rakunski psi, prodavale žive na tim lokacijama.

Međutim, kineski istraživači su istakli da njihova otkrića ne predstavljaju definitivan dokaz o tome kako je epidemija počela.

"Ovi uzorci iz životne sredine ne mogu dokazati da su životinje bile zaražene", navodi se u kineskoj studiji.

U studiji se ističe da ostaje mogućnost da je virus na pijacu unela zaražena osoba, a ne životinja.

Profesor Univerziteta u Glazgovu Dejvid Robertson, epidemiolog koji je bio uključen u genetsko istraživanje porekla SARS-CoV-2 od kada se pojavio 2020, rekao je za BBC da je najvažnije što je taj veoma važan skup podataka sada objavljen i dostupan drugima naučnicima, ocenjujući da studija pruža ubedljiv dokaz da su životinje verovatno bile zaražene virusom.

Objavljeni nalazi dolaze usred sve većeg uverenja u SAD da je virus korone procureo iz laboratorije u Vuhanu.

Kineska vlada oštro je demantovala sugestije da je virus nastao u naučnom objektu, ali Federalni istražni biro (FBI) je saopštio da sada veruje da je taj scenario „najverovatniji“, a isti stav iznelo je i američko ministarstvo energetike.

Komentari (0)

Svet