Fokus

Hunta u Mjanmaru pomilovala 3.113 zatvorenika povodom Nove godine u toj zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

09:55

Hunta u Mjanmaru pomilovala 3.113 zatvorenika povodom Nove godine u toj zemlji
Oslobođeni zatvorenici u Mjanmaru - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Hunta u Mjanmaru danas je, povodom tradicionalne proslave budističke Nove godine, oslobodila 3.113 zatvorenika, uključujući 98 stranaca, saopštila je vojna vlada te zemlje na Telegramu.

Vojna vlast u Mjanmaru je od puča 2021. brutalno gušila proteste i pritvorila hiljade protivnika i prodemokratskih aktivista, što je naišlo na globalnu osudu, prenosi Rojters.

Državni sekretar hunte, general Aung Lin Dve naveo je u saopštenju  da je amnestija "proslava mjanmarske Nove godine kako bi se ljudima donela radost i odgovorilo se na humanitarne zabrinutosti". Zasad nije poznato na koga se pomilovanje odnosi.

Tanjug/AP

Oslobođeni zatvorenici u Mjanmaru

Svrgnuta liderka Aung San Su Ći, nobelovka koja je predstavljala opoziciju vojnoj vlasti, u zatvoru služi 33 godine kazne, posle maratonskog suđenja koje je međunarodna zajednica ocenila kao lažno. 

Hunta je pritvorila i druge članove njene građanske vlade nakon što je 2021. vojnim pučem preuzela vlast. 

U zatvoru je još najmanje 17.000 ljudi, a hunta je ubila njih 3.200, tvrdi grupa aktivista Savez za pomoć političkim zatvorenicima. 

Hunta povremeno oslobađa zatvorenike, ali su ovogodišnji i prošlogodišnji broj oslobođenih znatno manji nego 2021. godine, kada su povodom budističke Nove godine amnestirane 23.000  ljudi. 

Komentari (0)

Svet