Fokus

UN prozvale SAD zbog izveštaja o špijuniranju Gutereša

Komentari

Autor: tNju

18/04/2023

-

20:50

UN prozvale SAD zbog izveštaja o špijuniranju Gutereša
UN prozvale SAD zbog izveštaja o špijuniranju Gutereša - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije su danas izrazile zabrinutost Sjedinjenim Američkim Državama zbog izveštaja o američkom špijuniranju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i drugih visokih zvaničnika UN.

Portparol UN Stefan Dižarik naglasio da je jasno stavljeno do znanja kako takve akcije nisu u skladu sa obavezama Sjedinjenih Američkim Državama nabrojanim u Povelji Ujedinjenih nacija i konvenciji o privilegijama i imunitetima UN, preneo je Rojters.

Ranije je navedeno da neki dokumenti iz izveštaja pokazuju kako je Vašington pomno pratio Gutereša, a nekoliko njih opisivalo je privatnu komunikaciju između šefa UN i njegovog zamenika, prenosi Bi-Bi-Si.

Dodaje se da su praćena i zapažanja Gutereša o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika. Prema tome, američka vlada veruje da je generalni sekretar UN previše spreman da udovolji ruskim interesima, što pokazuju nova "curenja" iz poverljivih dokumenata Pentagona koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Jedan takav dokument fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji su u julu sklopljeni uz posredovanje UN i Turske, nakon bojazni od svetske prehrambene krize. U njemu se sugeriše da je Gutereš bio toliko zainteresovan za očuvanje dogovora da je bio spreman da udovolji interesima Rusije.

Komentari (0)

Svet