Fokus

Donji dom Kongresa počinje raspravu o dugu, pregovori stranaka u narednim nedeljama

Komentari

Autor: Fonet

23/04/2023

-

22:22

Donji dom Kongresa počinje raspravu o dugu, pregovori stranaka u narednim nedeljama
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti izjavio je danas da će donji dom glasati o potrošnji i dugu ove nedelje i pozvao predsednika Džoa Bajdena da sa njim razgovara o gornjoj granici duga.

Makarti je prošle nedelje izneo plan koji predviđa smanjenje potrošnje od četiri i po biliona dolara, uz povećanje limita američkog duga sa 31,4 na 32,9 biliona dolara, prenosi Rojters.

Bajden i Senat, koji kontrolišu demokrate, verovatno će odbaciti taj predlog, ali ga je Mekarti nazvao osnovom za pregovore dve stranke u narednim nedeljama.

Neuspeh podizanja gornje granice duga doveo bi do neispunjenja finansijskih obaveza SAD, što bi potreslo globalnu ekonomiju.

Finansijska tržišta su već pokazala znake zabrinutosti zbog zastoja, sa najvišim troškovima osiguranja američkog duga u poslednjoj deceniji, a finansijski analitičari su izrazili zabrinutost zbog sve većeg rizika od neizvršenja obaveza.

Republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu, ali Makarti je rekao da je uveren da će obezbediti dovoljno glasova da donji dom usvoji taj zakon.

"Ne mogu da zamislim nekoga ko bi želeo da se složi sa Bajdenovom nepromišljenom potrošnjom. Kao i svako drugo domaćinstvo u Americi – ako Vašington želi da troši više, mora da uštedi više negde drugde. To nije kontroverzno, to je zdrav razum. Pozivam predsednika da se uozbilji i da se pridruži republikancima za stolom", rekao je Makarti u intervjuu za Foks njuz u nedelju.

Demokratski senatori Ejmi Klobučar i Dik Durbin danas su takođe pozvali na pregovore Bajdena i Makartija, ali su rekli da je Makartijev predlog prikladniji za debatu o budžetu, nego o gornjoj granici duga. 

Komentari (0)

Svet