Fokus

U Sudanu dogovoreno novo 72-očasovno primirje

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

21:10

U Sudanu dogovoreno novo 72-očasovno primirje
U Sudanu dogovoreno novo 72-očasovno primirje - Copyright Tanjug AP/Maheen S via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sukobljene strane u Sudanu dogovorile su se danas o produžetku primirja za još 72 sata, uz posredništvo SAD i Saudijske Arabije, preneo je Rojters.

Novo primirje stupiće na snagu večeras u ponoć po lokalnom vremenu.Sudanska vojska i Snage za brzo reagovanje (RSF) dogovorile su se o 72-časovnom primirju od ponoći između ponedeljka i utorka, koje je isticalo večeras.

Sudanske oružane snage (SAF) saopštile su tada da su takođe SAD i Saudijska Arabija posredovale u dogovoru o prekidu vatre, a primirje se koristi za evakuaciju stranih državljana iz Sudana. Oružana borba za vlast između sudanske vojske i RSF izbila je 15. aprila. 

SAD upozorile svoje državljane da hitno napuste Sudan

Situacija u Sudanu mogla bi da se pogorša u bilo kojem trenutku i američki državljani bi trebalo da napuste tu afričku zemlju u narednih 24 do 48 sati, rekla je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Žan-Pjer je rekla da je malo verovatno da će se situacija popraviti. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zabrinuta je što dolazi do kršenja dogovora o prekidu vatre, a Stejt department je već evakuisano svoje konzularno osoblje, preneo je Rojters.

Večeras je, uz posredstvo SAD i Saudijske Arabije, dogovoren produžetak o prekidu vatre za još 72 sata, i to će stupiti na snagu u ponoć.

U sudanu od 15. aprila traju borbe između sudanske vojske i Snage za brzo reagovanje (RSF).Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta u kojem su bila oba lidera. 

Njihova borba za vlast je onemogućila prelazak na civilnu vlast i izazvala strah od dugog građanskog rata.Dosad je u Sudanu ubijeno najmanje 500 ljudi, a ranjeno više od 4.000. 
Svetska zdravstvena organizacija strahuje da bi broj mrtvih mogao da bude znatno veći.

Komentari (0)

Svet