Fokus

Patrolni avion mornarice SAD preleteo iznad Tajvanskog moreuza

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

08:15

Patrolni avion mornarice SAD preleteo iznad Tajvanskog moreuza
Patrolni avion mornarice SAD preleteo iznad Tajvanskog moreuza - Copyright Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Patrolni avion američke mornarice preleteo je iznad Tajvanskog moreuza, saopštila je sedma flota američke mornarice. 

Sedma flota navela je da je pomorski patrolni i izviđački avion P-8A Posejdon preleteo iznad Tajvanskog moreuza u u međunarodnom vazdušnom prostoru, preneo je Rojters. 

"Delujući unutar Tajvanskog moreuza u skladu sa međunarodnim pravom, SAD podržavaju prava navigacije i slobode svih nacija", navodi se u saopštenju.  Sedma flota je istakla da prelet američkog aviona pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

Potpredsednik francuskog Senata, Alen Rišar, izjavio je tokom sastanka sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven u Tajpeju da je francuski vojni brod nedavno prošao kroz Tajvanski moreuz i naglasio da je bezbednost Tajvana važno pitanje za Pariz.

Kina je ovog meseca izvela trodnevne vojne vežbe u blizini Tajvana kao odgovor na sastanak predsednice Tajvana sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Los Anđelesu. 

Kina je prošle godine saopštila da ima suverenitet, suverena prava i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom, navodeći da su "lažne tvrdnje" da Tajvanski moreuz pripada međunarodnim vodama.

SAD i Tajvan su osporili tu kinesku tvrdnju. 

Komentari (0)

Svet