Fokus

Deljenja objava teoretičara zavere: Kako je Mask širio dezinformacije na svom Tviter profilu

Komentari

Autor: Euronews, Sophia Khatsenkova

29/04/2023

-

22:44

Deljenja objava teoretičara zavere: Kako je Mask širio dezinformacije na svom Tviter profilu
Tanjug/AP/Benjamin Fanjoy - Copyright Tanjug/AP/Benjamin Fanjoy

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik Tvitera Ilon Mask više puta je korostio sopstveni nalog da raširi lažne tvrdnje nekih od najozloglašenijih dezinformatora na mreži, piše Euronews pozivajući se na agenciju AFP.

Kada je preuzeo Tviter u oktobru prošle godine, Mask je tada obećao da će ga učiniti "najtačnijim izvorom informacija" i da je to njegova buduća misija. Međutim, prema analizi AFP-a, on je uradio upravo suprutno. Tačnije, Mask je navodno više puta pospešivao lažne tvrdnje i vesti.

Jedan od primera je od protekle nedelje kada je Mask skrenuo pažnju na tvit koji je nije bio istinit. U njemu je pisalo "jedna od najvećih misterija kovida: Gde je nestao grip 2020. i 2021. godine". Mask je šeriovao ovaj tvit sa svojom porukom iznad gde je napsao "Dobro pitanje".

Inače, ovaj tvit objavljen je na nalogu @KanekoaTheGreat koji je više puta već širio razne dezinformacije i promovisao QAanon teroiju zavere. Naime sledbenici te teorije veruju da političari i slavne ličnosti obožavaju satanu i upravljaju svetom dok se bave i pedofilijom i trgovinom ljudima.

Takođe, 6. januara 2021. godine Amerikanci koji su naklonjeni bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, upali su u Kapital u Vašingtonu. Mnogi od njih su, piše Euronews, upravo bili sledbenici te teorije, koja je inače videla Trampa kao "heroja koji će pobediti satanističku globalnu zaveru".

AFP navodi da je tvit vezan za grip i koronu bio samo jedan od brojnih koje je Mask podelio i tako predsatvio profil @KanekoaTheGreat. Otkako je kupio Tviter, on je podelio bar 40 tvita sa ovog profila. Mask je takođe podelio i obajvu u kojoj se lažno okrivljuju LGBTQ+ osobe za masovne pucnjave u SAD.

Polovična izvinjenja

Mask je podelio još jednu objavu u kojoj se lažno tvrdi da je bivši francuski predsednik Fransoa Oland priznao da je Zapad zbacio ukrajinsku vladu tokom Majdanske revolucije 2013. godine.
Euronews je ranije proverio ove tvrdnje i otkrio da Oland to nikada nije rekao.

Postoji još jedan tvit kojem je Mask dao lošu konotaciju. U oktobru 2022. godine, provalnik je čekićem napao Pola Pelosija, supruga tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD, Nensi Pelosi. Mask je nakon toga podelio članak u kojem tvrdi da je napad zapravo bila posleidca svađe pijanog seksualnog susreta u kojoj je Pelosi učestovovao sa muškom prostitutkom. Ispostavilo se da je u pitanju lažna optužba, jer su objavljeni snimci sa policijske kamere. Mask je nakon toga obrisao tvit i polovično se izvinio.

Stučnjaci kažu da je Maskova aktivnost na Tviteru zabrinjavajuća. On ima više od 135 miliona pratilaca, a primoravao je inženjere koji rade na platformi da povećaju doseg njegovih postova, piše Euronews.

Proteklih dana došlo je do porasta dezinformacija na Tviteru nakon što su javne ličnosti i vladine organizacije izgubile svoju Tviter verifikaciju. AFP se zbog ovoga obratio ovoj platformi, ali je kao odogor dobio "poo emoji" koji je zapravo automatizvan odgovor tokom Maskove ere.

Komentari (0)

Svet