Fokus

Republikanac Kevin Mekarti se obratio poslanicima u Knesetu

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

19:32

Republikanac Kevin Mekarti se obratio poslanicima u Knesetu
Republikanac Kevin Mekarti se obratio poslanicima u Knesetu - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevin Mekarti obratio se danas poslanicima u izraelskom parlamentu, što je retka čast koja je ukazana najviše rangiranom republikancu u američkoj politici, u vreme, kako navodi AP, zategnutih odnosa između izraelske vlade i demokratskog predsednika Džozefa Bajdena.

Mekarti i premijer Izraela Benjamin Netanijahu održali su razgovor u znak američke podrške Izraelu, koji je 25. aprila obeležio 75 godina postojanja.

Posle Njuta Gingriča, koji se prvi obratio poslanicima Kneseta 1998. godine kao predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, Mekarti je drugi kome je ukazana ta čast, ali kritičari kažu da je to jedna vrsta "udara" na Bajdena, navodi AP.

Mekarti je u Knesetu pozdravljen aplauzom i ovacijama, dodaje američka novinska agencija.

On je rekao da očekuje da Bela kuća "pozove premijera Netanijahua na sastanak, posebno povodom 75. godišnjice" izraelske nezavisnosti.

Mekarti je poručio da će pozvati Netanijahua da govori u Kongresu, ukoliko Bajden to ne učini.
Pre događaja u Knesetu, Mekarti i Netanijahu sastali su se iza zatvorenih vrata, a republikanac je pohvalio izraelskog lidera, rekavši da "njegovo liderstvo, karakter i hrabrost" inspirišu Amerikance, dodaje AP.
 

Komentari (0)

Svet