Fokus

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da primaju migrante posle 11. maja

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

08:58

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da primaju migrante posle 11. maja
Sjedinjene Američke Države nastavljaju da primaju migrante posle 11. maja - Copyright Tanjug/AP Photo/Christian Chávez

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da prihvataju migrante sa Kube, Haitija, iz Nikaragve i Venecuele u okviru humanitarnog programa posle 11. maja, kada će biti okončana zabrana prelaska američko-meksičke granice za migrante zbog pandemije korone, saopštile su američka i meksička vlada.

U zajedničkom saopštenju se navodi da će Meksiko, sa svoje strane, nastaviti da prima migrante koji se vrate u zemlju iz humanitarnih razloga. Saopštenje je usledilo nakon sastanka meksičkog predsednika, Andresa Manuela Lopeza Obradora, sa savetnicom za unutrašnju bezbednost Bele kuće, Elizabet Šervud-Randal u utorak.

Najava dolazi dok se SAD pripremaju za okončanje zabrane prelaska američko-meksičke granice za migrante od 11. maja zbog čega se očekuje mogući porast ilegalnih graničnih prelaza, preneo je Rojters.

Vašington je saopštio da planiraju da pojačaju deportacije posle 11. maja, a da će Meksiko da prihvata migrante proterane iz Amerike.

Dve zemlje su takođe saopštile da će SAD prihvatiti oko 100.000 ljudi iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa u okviru programa spajanja porodica objavljenog prošle sedmice, ne navodeći vremenski okvir za taj plan.

Jedan američki zvaničnik je prošle sedmice rekao da SAD nameravaju da nastave proterivanje migranata sa Kube, Haitija, iz Nikaragve i Venecuele nazad u Meksiko nakon datuma završetka programa.

Komentari (0)

Svet